srijeda, 31. kolovoza 2011.

Putujte s psom - avionom!



Prije nego krenete na put avionom i pritom vodite psa, morate odraditi nekoliko potrebnih koraka. Mnoge stvari možete i trebate rješiti nekoliko mjeseci (6-8) prije samog putovanja. Unaprijed konaktirajte svog veterinara, jer zemlja u koju idete možda zahtijeva određena cijepljenja, zdravstveni pregled ili potvrdu o zdravlju.

Slijede neke smjernice koje mogu olakšati putovanje i Vama i Vašem psu.
  1. Prije bilo čega drugog, kontaktirajte Ministarstvo zdravlja kako bi saznali koji su zahtjevi zemlje u koju putujete.
  2. Udruga "Pet Travel Scheme (PETS)" pomaže u organizaciji putovanja po Europi s kućnim ljubimcima.
  3. Prilikom rezervacije budite sigurni da ste naglasili da vodite svog ljubimca sa sobom, te službenika/cu možete odmah tražiti i savijet.
  4. Nije preporučljivo (a negdje je i zabranjeno) na putovanje zrakoplovom voditi psa mlađeg od 3 mjeseca, starog psa, noseću kuju ili bolesnog psa.
  5. Probajte psa staviti na direktan let, kako ga ne bi selili iz aviona u avion.
  6. Razmišljajte o vremenu kada biste putovali, kako bi izbjegli vrlo hladno ili vruće vrijeme prilikom dolaska.
  7. Kavez u kojem ćete transportirati psa mora zadovoljavati neke propise prijevoznika, dakle pričvršćene spremnike za vodu i hranu iz kojih se ništa neće prosipati.
  8. Jeste li upoznati s propisima zračnih luka i prijevoznika? Na primjer, životinje moraju putovati u teretnom prostoru u sigurnom kavezu kojega je odobrio prijevoznik. Vjerojatno pas neće moći s Vama u kabinu. Također, nemogu svi prevoziti životinje, pa će ponekad Vaš ljubimac morati putovati drugim letom.
  9. Dva puta provjerite politiku zračne kompanije. Osigurajte se dokumentiranjem svih razgovora i dogovora,
  10. Za let, stavite malu oznaku na kavez psa na koju ćete napisati informacije o privremenom boravištu u mjestu putovanja.
  11. Budite sigurni da su informacije na Vašoj i na karti Vašeg psa identične. Pregledajte svaku oznaku na kavezu kako bi bili sigurni da su iste informacije kao i za Vaš let. Stavite uz psa hranu i vodu.
  12. Dodajte i raspored hranjenja kroz 24 sata i druge važnije informacije o psu kako bi se adekvatno moglo prema psu odnositi u slučaju da iz nekog razloga ne stigne na isto odredište kao i Vi.
  13. Stignite na vrijeme u zračnu luku. Pobrinite se da je pas jeo ranije tog dana, te da se dobro osjeća.
  14. Posjetite veterinara jedno 7-8 mjeseci prije putovanja zbog eventalno potrebnih cijepljenja za zemlju u koji putujete. Neke zemlje traže potvrdu o zdravlju životinje izdanu 24 - 48 sati prije puta.
  15. Neka se pas privikne na kavez u kojem će putovati. Dok ste još u domu, u kavez stavite njegove igračke, dekice, poslastice...
  16. Nemojte da pas jede 2 - 4 sata prije puta kako bi izbjegli putničke mučnine.
  17. Ako imate više od jednog psa, najbolje bi bilo da je svaki u svom kavezu (a na tome može inzistirati i zrakoplovna kompanija koja prevozi).
  18. Ako mislite da bi takvo putovanje moglo biti vrlo stresno za Vašeg psa, razgovarajte o tome s veterinarom. Može se psa sedirati, no takvi lijekovi mogu utjecati mogućnost prilagodbe psa na promjenu temperature i tako povećati uznemirenost.

Nema komentara:

Objavi komentar