ponedjeljak, 29. kolovoza 2011.

Kada početi dresirati psa?


Ako imate štenca, dobro je početi trenirati što ranije, no ipak s osjećajem. Pas mora dobiti povjerenje u Vas prije nego ga počnete učiti. Štenci su poput djece- rastu, slabija im je koncentracija i učit će samo kada su im uvjeti dobri i ako razumiju što ih želite naučiti. Što ranije krenete s dresurom, to bolje. Najbolje je da sa socijalizacijom krenete od 8 tjedana na dalje, jednostavne komande poput "dođi" i "sjedni" od 12 tjedana, i i ntenzivniji trening od 5-6 mjeseci na dalje.

Uvijek na umu trebate imati koliko je star Vaš štenac, te kako odrasta očekivanja mogu rasti. Optimalno vrijeme za početak treninga poslušnosti je između 9 i 12 tjedna starosti. Dresuru trebate započeti s osnovama, kao npr. "Ne" i treningom u kući.

Dalje krenite sa socijalizacijom - eksperti kažu da je sa socijalizacijom najbolje dresirati kada je štenac star između 3 i 16 tjedana kako bi izrastao u dobro odgojenog psa. Dobro socijalziran pas će se lijepo ponašati u različitim situacijama, i imat će dobar kontakt sa svim tipovima ljudi. Takav pas neće pokazivati strah od većine novih objekata, ljudi ili životinja, a i u situacijama u kojim ase preplaši znat će se kontrolirati i neće paničariti. Ključ leži u slijedećem. Psa morate izlagati novim poziivnim iskustvima. Što ih više proživi, to će biti boljeg ponašanja.

Čak i 5-10 minuta treninga na dan poboljšava savladavanje socijalnih vještina Vašeg psa. Zapamtite, štene ima kratku koncetraciju, tako da lekcije trebaju biti kratke i zabavne. Dob između 3 i 6 mjeseci je pogodna da krenete s dresurom osnovnih komandi poput "sjedi", "lezi", "k nozi"... Nemojte očekivati da će štene odreagirati svaki put na komandu bar dok ne navrši 6 mjeseci starosti.

Strpljenje
...je ključ svakog treninga. Nivo strpljenja koji imate prilikom dresure ima izraan učinak na to kakav će pas biti - sretan i poslušan ili tužan i lošeg ponašanja. U dresuri ste odrasla osoba Vi. Vi ste trener, vođa čopora i onaj koji podučava. Morate biti svjesni da štenca ne možete svemu naučiti u jednom treningu, čak ni u tjedan dana. Za to treba vremena i strpljenje je ključ uspjeha. Uvijek trening završite pozitivno i nemojte svoje frustracije iskaljivati na psu.

Dosljednost
... je  druga važna komponenta dresure. Važno je da svi članovi obitelji daju iste komande i zahtijevaju ista ponašanja u istim situacijama. Ukoliko to bude tako, štenac će nevjerojatno brzo učiti nove stvari. Ne može jedan član obitelji dozvoljavati da se pas penje na kauč, dok mu drugi govori da ne može. To će ga samo zbunjivati i neće naučiti kakvo ponašanje je ispravno.

Vježba
...dovodi do savršenstva. Možda zvuči kao fraza, no istina je. Ponavljanjem ćete uvježbati psa da radi što želite na određenu komandu. Stalno ponavljanje iste lekcije usađuje ju u duboko u memoriju psa, a to je upravo ono što želite. A želite da pas prirodno reagira na svaku Vašu komandu, te da sluša gotovo instiktivno i trenutačno.
I upamtite, iako svaki trening zahtijeva disciplinu, nikada nemojte tući i udarati psa!

Nema komentara:

Objavi komentar