ponedjeljak, 29. kolovoza 2011.

Riješite se buha sa svog ljubimca


Buha - neprijatelj

Buhe su odlučni i uporni nametnici: osmišljene su da budu nedokučive i da ih ljubimac nemože skinuti češanjem. Zato se protiv njih vlasnik ljubimca treba nemilosrdno boriti. Buhe se mogu ubiti, no to ponekad može biti težak zadatak zbog njihovog ciklusa života koji ide kroz 4 faze. Dodatno, činjenica da buha ne provodi većinu vremena na ljubimcu (mački, psu,...) stvara problem njihovog lociranja i težeg uklanjanja.

Provjerite ima li Vaš ljubimac buhe.

Najotpornija faza u životu buhe je faza u kojoj se ona nalazi u hibernacijskoj čahuri. U takvom obliku može živjeti u Vašoj okolini i preko godine dana, a da se pritom ne treba hraniti i zaštićena je neprobojnom ovojnicom. U ovoj fazi preživjet će većinu tretmana kojima ćete ju pokušati odstraniti, i jednostano će se ponovo umnožiti  i početi hraniti kada se stvore povoljni uvjeti za to.

Jedna žačahurena buha može proizvesti preko trilijuna potomaka u 9 mjeseci reproduktivne faze.




Borba protiv buha na više strana

Novi tretmani protiv buha za kućne ljubimce se pojavljuju svakodnevno (ampule i sl.). Buha se morate rješiti na 3 različita mjesta kako bi bili sigurni da ste ih uklonili iz svoje okoline. Dakle, buhe moraju nestati sa: Vašeg ljubimca, iz kuće (stana) i dvorišta.

Vaš ljubimac je vrlo pogodan da se za njega zakači gladna buha. Stoga je od velike važnosti sam tretman ljubimca kako bi mu olakšali život, te im ujedno onemogućili ulaz u Vaš dom.  Buha može skočiti skoro 2 metra, i ulazi u kuću preko bilo kojeg nositelja, bilo čovjeka ili životinje. Bijela odjeća, čarape i tenisice ih posebno uzbuđuju i pozivaju u kuću gdje će se neometano razmnožavati dok se problem ne pogorša. Iz tog razloga, trebate protiv buha tretirati sve površine koje vode i okružuju kuću (poput garaže, gospodarskih objekata, kućica za pse, uzgajivačnica, i sl.).

Vrt i okućnica su vjerojatno najteže za tretiranje, no morate ih očistiti od buha jednako odlučno kao što to radite u stanu i na ljubimcu. Raspitajte se u poljoapotekama i sličnim dućanima koji proizvodi se nalaze na našem tržištu i redovito ih upotrebljavajte prema uputama. Ne zaboravite, buhe se brzo razmnožavaju.


Mjesečna aplikacija ampula

Ampule su jedna od novijih metoda borbe protiv buha. Aplicirane jednom mjesečno mogu odagnati značajan broj buha s ljubimca. Vrlo su korisne kod alergičnih životinja koje ne toleriraju niti jedan ugriz. Jednako tako, one sprečavaju i razmnožavanje buha.
Budite oprezni. Najskuplje ampule nisu uvijek i najefikasnije. Pitajte svog veterinara za savjet.


Šamponi

Borba protiv buha uključuje i šampone protiv krpelja i buha. Buha u kontaktu s takvim šamponom ugiba i ljubimac odmah osjeća olakšanje. Nažalost, mnogi šamponi sadržavaju deterđent koji skida masni sloj s kože na koji se prima sadržaj ampula. Ako okupate psa (ili drugog ljubimca) najbolje je pričekati tri dana kako bi se masni sloj na koži obnovio, prije nego aplicirate ampulu.



Puderi protiv buha

Puderi su jednostavni za korištenje i nanošenje, no predstavljaju problem kod suhe kože. U zadnje vrijeme se manje koriste, zbog dugih učinkovitijih sredstava protiv buha.


Ogrlice protiv buha

I ogrlice se mogu koristiti u borbi protiv buha , no nisu sve izrađene od istih materijala. Mnoge u sebi sadrže jake i potencijalno opasne kemikalije. Takve ogrlice stavljene ljubimcu oko vrata mogu ugroziti njegov živčani sustav ako se nepravilno koriste ili se koriste u kombinaciji s drugim toksičnim agensima.


Biljna eterična ulja

To su prirodni repelenti. Mogu gotovo dobro djelovati protiv buha kao i drugi kupovni preparati. Najčešći sastojci takvih prirodnih preparata su citronela, cedar, eukaliptus, lavanda i sl. Takvi pripravci formulirani su da odbijaju buhe i krpelje bez insekticida. Odlični su za češću uporabu kako po ljubimcu, tako i po vašim nogama (jer nisu štetni) kada idete po mjestima gdje bi se buhe mogle uloviti. Možete ih čak potražiti u dućanima sa zdravom i bio prehranom ili u biljnim ljekarnama.


Riješite se buha iz tepiha

Buhe u tepihu možete potamaniti aerosolima i sprejevima u kojima su toksične tvari za ubijanje odraslih buha, te istodobno uništavaju i njihova jajašca u jednoj aplikaciji. Možete koristitit i pudere koji uobičajeno sadrže bornu kiselinu i De-limonen koji fizički uništava tijelo buhe. Puderi mogu biti vrlo učinkoviti, no ne zaboravite da ljubimac možda spava s nosom na tepihu i udiše štetne kemikalije, te da puderi ostavljaju prašnjav sloj.

I na kraju želim Vam puno strpljenja u borbi s buhama, ne kaže se uzalud - dosadan kao buha!


Nema komentara:

Objavi komentar