srijeda, 31. kolovoza 2011.

Popis stvari koje trebate ponijeti kada putujete sa psom



Psi vole putovati, a s njima to i nije problem ako se prethodno pripremite. Psa možete naučiti na putovanja još kao štenca. Mnogo je načina na koje možete olakšati put i sebi svom kućnom ljubimcu.

Za udoban put...
Uvijek sa sobom imajte vodu koju možete dati svom psu, jer psi gube mnogo tjelesne tekućine dahtanjem. Stoga je bitno dovoljno često psa ponuditi vodom.
Spakirajte si dosta plastičnih vrećica kako bi u njih mogli skupiti izmet. To se pogotovo cijeni po parkovima, kampovima i odmaralištima, te je ujedno i odgovorno ponašanje vlasnika.
Bilo da putujete autom, vlakom ili zrakom, obavezno bi bilo da životinju držite u kavezu. Raspitajte kod zrakoplovnih i željezničkih kompanija koji su njihovi uvjeti za prijevoz životinja. Prije puta uvijek je dobro priviknuti psa na boravak u kavezu.
Ne zaboravite se pobrinuti da i pas bude sigurno smješten na odredištu putovanja. Ako putujete u inozemstvo rasitajte se da li određena zemlja traži da životinja bude neko vrijeme u karanteni.
Ako odsjedate u hotelu, budite sigurni da primaju pse. A ako odsjedate u privatnom smještaju raspitajte se možete li povesti psa, te ima li tamo drugih životinja s kojima bi Vaš pas mogao doći u kontakt.
Ako se Vaš pas ne osjeća dobro dok putuje, radije ga ostavite kod kuće s nekom pouzdanom osobom koja bi se o njemu brinula dok ste Vi na putu.

Mikročipiranje

Ako odlazite na putovanje s psom, dobro je da je pas mikročipiran. A ako odlazite preko granice potrebna Vam je putovnica za psa (koji bez mikročipa ni ne možete dobiti). Možda ne putujete, no ipak je dobro da pas čipiran, jer ga se lakše pronađe nakon što se izgubi. Mikročip je vrlo malen, i bezbolno se stavlja pod kožu, te se može kasnije skenirati. Tako psa povežu s Vašim osobnim podacima, no za više informacija pitajte svoj veterinara.

Nema komentara:

Objavi komentar