srijeda, 31. kolovoza 2011.

Ima li Vaš pas previše kila?


Baš poput ljudi, i psi mogu brzo nabaciti koji kilogram viška, pogotovo kako stare i aktivnost ima se smanjuje. Većina vlasnika to ni ne primjeti dok god ne odvede veterinaru psazbog bolesti koja je povezana s njegovom debljinom. Pretili psi imaju veću mogućnost razviti jednu od bolesti poput dijabetesa, respiratornih problema, artritisa, pa čak i problema u ponašanju. Stoga je lako zaključiti zašto je važno nadgledati težinu svog psa.



Ima li Vaš pas previše kila?

Redovite posjete veterinaru su preporučljive i one uglavnom uključuju i vaganje psa. No manjeg psa je relativno lako izvagati i kod kuće. Prvo stanite sami na vagu i izvažite se. Zatim uzmite psa u ruke i izvažite se s njim i razlika je kilaža psa. Naravno, ovo je teže izvesti s velikim psom, za kojeg je bolje da se važe kod veterinara. Za oijentaciju, možete napraviti nekoliko slijedećih pregleda na psu, pa ćete vidjeti u kakvom je on stanju. Prođite rukama po struku i bokovima psa. Kod idealne težine trebate osjetiti, ali ne i vidjeti rebra (koja su prekrivena tankim slojem sala) Struk iza rebara bi trebao biti vidljiv kada odozgo pogledate psa, a trbuh vidljivo uvučen ako psa gledate s boka.

Pas je umjereno debeo ako se linija struka malo teže određuje, uvučen trbuh odsutan ili jedva primjetan, masne naslage se primjećuju duž kralježnice na bazi repa, a rebra još uvijek možete osjetiti pod rukama, a vidjeti ih ne možete.
Pas je pretio ako mu se struk uopće ne vidi, ne možete osjetiti rebra pod rukama, uz kralježnicu su znatne naslage masnoće i na bazi repa također, uvučenost trbuha je potpuno nestala, a trbuh se izbočio prema dolje. S takvim psom morate odmah posjetiti veterinara.

Kako bi se riješili viška kilograma, morate povećati potrošnju energije Vašeg psa (više vježbe) i smanjiti količinu energije koju uzima hranom (manje kalorija).


Smanjivanje kalorija

Prije nego napravite plan za mršavljenje konzultirajte veterinara. Važno je da se prije promjene u ishrani pas izvaže, i pregleda (kako bi se otkrile neke bolesti vezane uz debljinu ako ih pas ima).
Pomognite psu da izgubi na težini tako što ćete mu povećati dnevnu potrošnju energije (produljite mu aktivnosti i pronađite nove). Smanjite mu kaloričnost hrane. Prestanite mu davati ostatke sa stola i poslastice koje često imaju hrpu kalorija. Pazite da su svi u obitelji upoznati s novim pravilima. Ako imate više pasa, pretilog psa hranite odvojeno jer ćete tako lakše pratiti koliko je pojeo. Podijelite obrok u manje porcije i tako smanjite glad i moljenje za hranu. Uvijek pratite što i koliko pas jede. Veterinar Vam može preporučiti da smanjite količinu hrane ili da uvedete specijalnu nisko kaloričnu dijetu. Nemojte nikada izgladnjivati psa bez da ste se savjetovali s veterinarom.



Razgovarajte s veterinarom

Ako pas ne gubi na težini unatoč povećanju aktivnosti i smanjenju poslastica, ponovno razgovarajte s veterinarom. Možda će pronaći neki medicinski razlog tvrdokornoj debljini. Zapamtite, uspješno skidanje kilograma je polagan proces i tajna uspjeha je strpljenje, baš kao i kod ljudi.



Lagane dijete

Također u obzir možete uzeti i specijalno formuliranu tzv. "laganu hranu". Takvi proizvodi imaju niži udio masnoća u svom sastavu od standardne pseće hrane, no obogaćeni su potrebnim nutrijentima koji mogu psu nedostajati prilikom mršavljenja. No, uvijek pitajte veterinara za savjet prije promjene prehrane.
Jednom kada je pas dostigao željenu težinu, polako opet prilagodite količinu hrane kojom ćete psa dalje hraniti  kako bi mu stabilizirali i održali težinu.




Ne "brzim" dijetama

Nikada ne izgladnjujte svog psa u pokušaju da brzo izgubi kilažu. Nije sigurno i poželjno smanjiti unos hrane za više od 15 %, jer bi se pas mogao razboljeti (zbog premalog unosa minerala i vitamina). Zato je važno da veterinar nadzire dijetu i mršavljenje.



Povećanje aktivnosti i pojačano vježbanje

Smanjenje kalorija je samo dio plana. Vježbanje je vrlo dobro za zdravo mršavljenje.  Nedostatak kretanja često je uzrok dobitka na težini. Ako se veterinar s tim slaže, povećajte vrijeme dnevnog vježbanja psa.
Dovoljno je povećati aktivnost za 10 minuta više hodanja ili 20 minuta igre. Tako nećete izgubiti mnogo vremena,a korist za psa je velika. Provjerite je li vježba možda preteška za Vašeg psa i povećavaju li mu se previše otkucaji srca. Također nemojte forsirati psa kada je vani vrućina jer ga izlažete mogućem srčanom udaru. Dakle, izbjegavajte podnevno sunce ljeti.


Budite strpljivi

Gubitak težine treba biti postupan, čak i preko nekoliko mjeseci (ovisno o tome koliko kila viška pas ima) do godine dana. Ako je gubitak prebrz, pas će višak kilograma vjerojatno brzo vratiti natrag. Zato budite strpljivi...

Nema komentara:

Objavi komentar