petak, 15. srpnja 2011.

Bolesna papiga - tigrica


Tigrice su vrsta ptica koja može dugo vremena skrivati da je bolesna. Kod njih najčešće bolesti uzrokuju virusi. Iz ovoga proizlazi da je novu tigricu najbolje neko vrijeme držati u izolaciji i tek je onda pridružiti ostalim pticama. U situacijama kada sumnjate da papigi nije dobro, otiđite odmah veterinaru. Ovdje su napisane samo smjernice o prepoznavanju i liječenju bolesti tih pica i nikako ne zamjenjuju pregled stručnjaka.

Kako prepoznati da je tigrica bolesna?
  • Tigrica je vjerojatno bolesna ako s obje noge sjedi na prečki i nakostriješeno joj je perje (može i dozvoljavati da ju dirate, iako do tada to nije dopuštala).
  • Ako odbija jesti i piti, vjerojatno nešto nije u redu.
  • Na bolest mogu ukazivati kihanje, mutne oči, i iscjedak iz nosa.
  • Umor, neprobavljena hrana, nezainteresiranost, te proljev također mogu dati sumnju da je ptica bolesna.
Tigrice je dobro jednom godišnje odvesti veterinaru, no morate paziti da joj to ne bude odveć stresno iskustvo. Najbolje je ptičicu nositi u plastičnoj kutiji koju je upoznala i prije korištenja u ovu svrhu (dakle, bila joj je na pogledu, ili je eventualno sama ulazila već u nju, pa ju smatra sigurnom okolinom). Zgodno je u kutiju postaviti malu prečku. Ako je vani vruće preko kutije postavite vlažan ručnik (jer svojim isparavanjem snižava temperaturu okoline), a ako je hladno samo kutiju omotajte suhim ručnikom. Na dno kutije možete prosuti i malo zrnja.

Što kada je tigrica bolesna?

Ako Vam se tigrica razboli trebate joj osigurati mirnu i tihu prostoriju, te joj postaviti infracrvenu grijalicu (ako ju imate) u blizinu, jer tigrici treba puno energije da bi se zagrijala. Uvijek bi morala imati proso na raspolaganju, ion joj može pomoći bržem oporavku. Propisane lijekove najbolje je davati ptici izravno u kljun pomoću manje šprice (ali bez igle naravno). U vrijeme dok joj dajete lijek nemojte s njom pričati jer je njoj to neugodno iskustvo i ne želite da ga poveže s Vašim glasom.

Nema komentara:

Objavi komentar