subota, 16. srpnja 2011.

Činčila i vruće vrijeme


Činčile potječu iz gornjih Andi gdje je hladno. Imaju najgušće krzno od svih sisavaca (čak 80 dlaka iz jednog folikula) i mogu umrijeti na vrućini, pogotovo ako je praćena visokom vlažnošću zraka.

Činčila se ne može znojiti. Probajte se zamisliti da zamotani u krzneni kaput (koji Vam pokriva i lice, noge i ruke) cijeli dan provedete u sauni. Tako je činčilama prilikom visoke vlažnosti i temperature.  Da bi se činčila osjećala dobro potrebna joj je temperatura ispod 21 C i vlažnost ispod 80%


Spuštanje temperature u okolini:
Kako bi održali činčilu hladnom, najbolje je fizički spustiti temperaturu okoline u kojoj se nalazi. Naravno to je najbolje i najlakše napraviti klimom (ako ju imate). Većina klimatizacijskih uređaja i odvlažuje uz to što i hladi zrak. Negativna činjenica je ta što se troši dosta struje (ovisno o modelu, naravno).

Hladila koja isparavaju nisu pogodna za održavanje hladnoće kod činčila. Funkcioniraju po principu strujanja zraka preko leda ili vode, pa pritom povisuju vlažnost do neprihvatljivih razina. Također nisu učinkoviti poput klime i ne isplati se u njih ulagati novce.

Drugi način održavanja prostorije u kojoj činčila boravi hladnom je zatvaranje svih prozora tijekom vrućih dana, i otvaranje prozora kroz cijelu noć (da se prostorija ohladi). Također, zavjese trebaju biti navučene kako sunčeve zrake ne bi zagrijavale bespotrebno prostoriju.


Lokalizirano hlađenje činčile.

Ventilator- u principu nema neke koristi osim što pokreće cirkulaciju zraka po sobi, no neke činčile vole osjećaj povjetarca po njuškici i tijelu.
Mramorne pločice, keramičke zdjele - neke činčile vole ležanje na/u njima ki tako se hlade.
Smrznuti grah - smrznite jefitini grah i posipajte po podu gajbe, možda će činčila voljeti ležanje na smrznutim kuglicama.
Hladni pijesak - Pijesak / prašina koju činčila koristi može se staviti također u frižider ili škrinju i ohladiti, te takva hladna ponuditi činčili da leži u hladnom.


Mjere opreza tijekom vrućeg vremena:

Nema vježbanja van kaveza - činčile se lako pregriju dok vježbaju. Morate im maknuti i kolut za trčanje iz kaveza.
Ne putujte s činčilom kada je vani vruće - bolje je pričekati hladnije doba dana (kasnu večer ili noć) i putovati u vozilu koje je klimatizirano.
Ako tijekom putovanja morate stati, ne ostavljajte činčilu u vrućem automobilu - potrebno je svega nekoliko minuta da činčila ugine.
Kavez maknite s direktne sunčeve svjetlosti i ne dirajte previše činčilu.

Nema komentara:

Objavi komentar