četvrtak, 14. srpnja 2011.

Prehrana tigrice

Papige tigrice su vrsta koja je sklona pretilosti, stoga je od velike važnosti njena ishrana. Koliko hrane bi ptica trebala pojesti varira i ovisi o njenoj aktivnosti .

Osnovno čime biste trebali hraniti svoju tigricu je mješavina zrnja (i to uravnotežena baš za tigrice, s najvećim udjelom prosa i nešto kanarinskog sjemena). Bolje kupite gotovu mješavinu jer je ona zapakirana u kontroliranim uvjetima i male su šanse da su se u njoj naselile ličinke moljaca i drugih štetočina (što se može dogoditi kupujete li mješavine u rinfuzi). Pticama uvijek dajte zrnje koje je suho (nikako pljesnivo). Možete provjeriti kvalitetu zrnja tesom klijanja. Malo zrnja stavite u zemlju i ostavite par dana. Ako ne proklije ili proklije vrlo malo, vjerojatno je pokvareno i nemojte ga davati tigrici. Hranite ih ujutro i kasno navečer, a ponekad hranu možete posipati i po pijesku pa će si ptičice same morati "pronaći" hranu.

Dobro je preko dana tigricama dati i zelenja, povrća i voća. One se time zabavljaju, a ujedno je i korisno za njihovo zdravlje. Od voća tigrice najviše vole tvrde vrste, npr. jabuke i kruške. Neće jesti mekano voće. Također vole mrkvu, brokulu, cvjetaču, ciklu (iako ona može ofarbati cijelu glavu Vaše ptičice). I voće i povrće im dajte u većim komadima, jer će se tako imati i s čim zabavljati. Oprez, avokado je za tigrice otrovan.

Tigrice naprosto uživaju u prosu, a i divlje trave su im od koristi (npr. ljulj, troskot, trputac, muhar, maslačak ...)
Uvijek voće i povrće dobro operite prije davanja tigricama, jer one ne smiju unijeti u organizam insekticide i herbicide.

I na kraju, voda. Tigrice uvijek moraju imati na raspolaganju vodu (čistu i pitku). Najbolje su pojilice od nehrđajućeg čelika, jer se lako peru i dezinficiraju. Nemojte papigicama u vodu stavljati vitamine i minerale. To je nepotrebno, a ponekad ptice i ne žele piti takvu vodu. Lijekove također, jer se na taj način ne može kontrolirati unos lijeka u organizam tigrice.

Nema komentara:

Objavi komentar