subota, 16. srpnja 2011.

Pas i putovanje


Ako planirate putovanje, vjerojatno ste razmišljali hoćete li povesti svog psa ili ne. Da li znate kako putovati sa psom? Takvo putovanje može biti vrlo zabavno ako ste se za njega dobro pripremili. Međutim, loša priprema Vam može uništiti odmor. Ako milite da je najbolje da pas ne ide s Vama, pronađite nekoga tko će Vam ga pričuvati ili ga smjestite u hotel za pse. Ako ste se odlučili voditi ga sa sobom, počnimo se spremati! Najvažnije je da pas ima ogrlicu s imenom (tj. identifikacijom) na sebi cijelo vrijeme. Mikročip može biti dodatna sigurnost. Prije nego uzmete psa na putovanje budite sigurni da sluša osnovne naredbe i da mu možete obuzdati ponašanje. Također, morate isplanirati prijevoz, smještaj i dnevne aktivnosti.


Putovanje zrakoplovom

Putovanje zrakoplovom nije uvijek najbolje rješenje za pse. Za vlasnike pasa psi nisu teret i prtljaga, no za većinu kompanija jesu. Spremište u kojem se pas prevozi nije ugodno za psa. Čak i za one najopuštenije i flegmatične pse to može biti neugodno iskustvo. Neću reći da let zrakoplovom nije jedna od opcija, već samo da nije idealna. Vlasnici malih pasa ponekad imaju sreće. Neke zrakoplovne kompanije dopuštaju da u avion unesete malog psa u torbi za nošenje ako torba (nosiljka) stane ispod sjedala koje je ispred Vas. Najbolje da se za detalje raspitate kod tvrtke koja Vas prevozi. U novije vrijeme javljaju se i kompanije koje su "prijatelji životinja", koje prevoze samo životinje ( ne ljude) u glavnoj kabini, a ne u teretnom prostoru. No, ti letovi su još uvijek ograničeni na pojedine gradove.



Putovanje automobilom

Automobilski prijevoz je uglavnom najbolje prijevozno sredstvo za psa. Ako imate svoje vozilo. pas se vjerojatno već vozio u njemu kod veterinara, u park, itd... Neki psi se ne vole voziti u autu. Veća je vjerojatnost da će se voljeti voziti u njemu ako ima pozitivnih iskustava. Ako psa vozite samo veterinaru, pas će vožnju povezivati samo s lošim iskustvom (ako ne voli veterinara). Probajte psa voziti više puta autom do parka, do dućana s opremom za kućne ljubimce (gdje će dobiti neku poslasticu) ili do nekog drugog njemu ugodnog mjesta. Ako se pas nije navikao na auto, tada je putovanje autom loša opcija. Ako psa baš morate voziti sa sobom, traite veterinara da psu da neki lijek za smirenje kako bi putovanje bilo ugodnije i za Vas i za Vašeg ljubimca. U protivnom potražite neke druge opcije. Naravno, nemojte pretjerivati s lijekovima.




Isplanirajte putovanje unaprijed

Planirajte stanke tijekom vožnje kada putujete s Vašim psom (one će dobro doći i Vama). One bi trebale biti svakih 3-5 sati kako bi pas obavio nuždu, popio vode i istegnuo noge. Pronađite i zapišite veerinarske stanice koje su Vam dostupne tijekom putovanja i provjerite hoće li biti otvorene u vrijeme kada putujete. Za putovanje autom trebate ponijeti:
  • Popis odmorišta i veterinarskih stanica
  • Vodilicu
  • Nosiljku za psa
  • Vodu i malo hrane
  • Poslastice
  • Jednu ili dvije igračke
  • Dekicu ili pseći krevet
  • Vrečice za izmet
  • Lijekove ako su potrebni
  • "Zdravstvenu knjižicu" psa
I za kraj, ispitajte da li odredište na koje idete prima kućne ljubimce, tj. pse, plaća li se naknada i koliko, i druge neke uvjete koji su Vam važni prije samog odlaska. Ako se dobro pripremite, moći ćete uživati na putovanju s Vašim psom, a i on s Vama!

Nema komentara:

Objavi komentar