ponedjeljak, 18. srpnja 2011.

Naučite psa da prihvati mačku - i obrnuto


 Prije upoznavanja
Odmah da napišem na početku. imati ćete više uspjeha sa štencem, nego sa odraslim psom. Pas koji odrasta uz mačku, vidi mačku kao dio obitelji.

Imati ćete nešto manje uspjeha u slijedećim situacijama:
  • Pas je agresivan i lovačke naravi. Takav pas može ozbiljno ozlijediti mačku, ili ju čak i ubiti.
  • Mačka je mala, ili je hendikepirana ili stara. Takva mačka može se ozlijediti u igri sa psom, jer se u grubljoj igri slabije ože braniti.
 Priprema
Dobro upoznajte i mačku i psa. Morate znati što predstavlja njihov govor tijela i kakvog su raspoloženja. Pas mora bit vrlo poslušan i reagirati na komande poput dođi, sjedni, čekaj... Također bi morali znati i smiriti mačku, te joj oblikovati ponašanje uz psa. Znači, i jedna i druga životinja moraju Vas slušati, inače nemojte ih spajati prije vremena.


Upoznavanje
Prije svega, umorite psa igrom ili vježbanjem. Nahranite ga obilno i smirite. Pas mora biti opušten, nikako nervozan ili zaigran. Stavite psa na kratku uzicu.
Mačku stavite u nosiljku ako je plašljiva po prirodi. U suprotnom pustite ju da hoda okolo. Budite naoružani brojnim poslasticama za nagradu dobrog ponašanja.
Neka se mačka i pas prvo uoče iz daleka. Bude kraj psa i gladite ga mirno. Još uvijek nije vrijeme da priđe mački. Nagrađujte i psa i mačku za dobro ponašanje.
Ako pas krene na mačku, povucite ga natrag uzicom. Ako pokazuje znakove pretjerane uzbuđenosti (npr. cijeli se trese), smirujte ga. Ako ne uspijete smiriti psa, maknite mačku i pokušajte ponovno kasnije.
Ponavljajte ovakve kratke susrete nekoliko puta na dan, i dajte psu više mjesta na uzici (ovisno o ponašanju).
Nemojte ići na slijedeću fazu dok god nije prošlo nekoliko dana ovakvih posjeta koji su završili bez incidenta. Također morate uočiti da se obje životinje osjećaju ugodno u društvu druge.


Nastavite s oprezomPsu maknite uzicu, i pažljivo nadgledajte obje životinje. Ako uočite probleme, i mačka ili pas ne reagira na naredbu, vratite se korak natrag na par dana. Postepeno, produljujte vrijeme "odvezanih" posjeta. Ne ostavljajte psa i mačku same dok niste sigurni da su opušteni jedno uz drugo i da neće nastati problemi. Nastojte da u prostoriji postoji mjesto na koje mačka može skočiti ako ju pas napadne. Također, napravite mjesta u kući gdje će posebno biti mačka, a posebno pas. Držite mačju hranu i pijesak izvan dosega psa.


Nekada ne uspijeva
Ponekad, unatoč Vašem trudu, nije suđeno da se pas i mačka vole. Neki su psi jednostavno preopasni da bi bili u blizini mačke (ponekad je i obrnuto). Ako viditeda suradnja između dvije žiotinje ne ide, nemojte forsirati. U tom slučaju možete udomiti u dobru drugu obitelj psa ili mačku, ili ih cijelo vrijeme držati odvojene (što je ponekad teško izvesti). Morate samo shvatiti kada je pas preopasan za mačku i na vrijeme reagirati.

1 komentar:

  1. Jedno vrijeme sam imala kod kuće i mačku i psa te nisam imala problema, baš su se lijepo slagali iako sam mislila da bi moglo biti problema. hrana za pse

    OdgovoriIzbriši