četvrtak, 1. rujna 2011.

Očuvajte zdravlje svog psa



Prevencija je uvijek bolja nego liječenje, kako kod ljudi, tako i kod pasa. Svaki bi mjesec trebali jednom temeljito pregledati svog psa u potrazi za eventualnim znakovima bolesti. Neki psi su vrlo dobri u skrivanju bolesti ili boli, tako da u tom slučaju trebate biti pronicljivi. Provjerite slijedeće stvari:
  • Težina, uhranjenost - Kao što je već napisano na ovom blogu, možete i bez vage procijeniti je li Vaš pas predebeo. To možete na slijedeći način: prođite rukama po bokovima psa i morat ćete osjetiti rebra pod rukama, mora biti vidljiva uvučenost trbuha gledano bočno, i linija struka prije stražnjih nogu gledano odozgo. Ako redovito provjeravate psa, možete na vrijeme uočiti eventualne promjene u težini i pravovremeno reagirati.
  • Uši - Uši Vašeg psa moraju uvijek biti čiste i bez gustih, zelenih ili smeđih voštanih izlučevina. Također, uši ne smiju svrbiti, biti crvene ili imati jaki miris. Kod pasa sa tankom dlakom ili onih koji imaju bijele uši, predlažemo korištenje krema za zaštitnim faktorom od sunca kako bi prevenirali opekline (koje opet vode do raka kože). Neke pasmine s dužim ušima zahtijevanju redovno čišćenje uški sa specijalnim čistilima koje možete pronaći kod svoh veterinara. Uši pasa su vrlo osjetljive i nikada se ne preporuča čistiti ih sa ljudskim štapićima za uši. U slučaju da pas počne držati glavu nagnutu na jednu stranu, stalno trlja jednu stranu glave uz tepih ili travu, te stalno trese glavom, preporučamo da ga odvedete veterinaru na pregled.
  • Oči - Oči trebaju biti bistre i sjajne, bez znakova crvenila i boli. Pas ne bi trebao škiljiti ili izbjegavati svjetlost (čini se kao da mu svjetlost smeta). Ako primjetite da se odjednom počeo zaletavati u predmete preporučamo odlazak veterinaru na pregled.
  • Nos - Na nosu ne smije biti krasti, niti bilo kakvog iscjedka ili krvi. Boja nosa se može promijeniti od crne prema rozoj i obrnuto, no to nije uvijek zabrinjavajuće. Treba napomenuti da zdrav nos ne mora biti uvijek hladan i vlažan.
  • Usta -  Loš zadah nije samo kozmetički ili socijalni problem - znamo da psi s lošim zadahom mogu biti manje poželjno društvo. Loš zadah može ukazati na prikrivene probleme s probavom ili bubrezima. Puno češće, znak je već uznaredovalih naslaga plaka i bakterija na zubima i gingivi, koje također mogu voditi do potencijalnih problema sa zdravljem drugih organa ako se ne odstrane. Zubi trebaju biti bijelo-žućkasti, bez plaka i kamenca (koji je gust, tvrd i smeđe boje). Gingiva treba biti blijedo ružičaste boje (ili crna, ovisno o pigmentaciji kože), a ne crvena, natečena ili krvareća. U slučaju odbacivanja hrane, pretjeranog slinjenja i lošeg zadaha vjerojatno je da postoji neki problem u ustima. Veterinar bi na svakom pregledu trebao provjeriti zube Vašem psu, a bilo bi idealno da i Vi očetkate zube svom psu 2 puta dnevno sa specijalnom pastom za pse.
  • Koža i dlaka - Koža Vašeg psa može biti ružičasta ili crna, ovisno o pigmentu koji je uobičajen za psaminu. Koža treba biti bez krasta, ne smije svrbiti, biti raspucana ili imati bijele/crne točke, te ne smije imati inficirana i upaljena područja. Dlaka ne bi smjela biti potrgana, zapetljana, puna buha, te ne bi trebala otpadati tako da neki dijelovi kože uopće ni nisu pokriveni dlakom. Pas se može linjati tijekom cijele godine, no to se normalno pojačava u ljeto i jesen. Neke pasmine poput pudla se ne linjaju, ali zato traže redovito šišanje.
  • Nokti - Nokti trebaju biti glatki, crne ili bijele boje. Rascvjetani i grubi nokti koji se lako lome traže pozornost veterinara. 
  • Probava - Pripazite na apetit psa cijelo vrijeme, te uvijek znajte koliko hranite psa. Ako postoji potreba za promjenom u ishrani, napravite da bude postupna, kroz period od 7 - 10 dana. Povremeno jedenje trave i povraćanje iste nije neuobičajeno za pse. Generalno, pas ne bi trebao povraćati. Stolica treba biti čvrsta, smeđe boje bez primjesa krvi i sluzi. Promjena u apetitu i probavi može biti normalna, no također može ukazivati i na neki medicinski problem, pa je poželjno otići do veterinara.
  • Žeđ - Ako pas iznenada postane jako žedan ili počne piti više vode nego što je uobičajeno (bez pojačavanja aktivnosti), možda postoji neki medicinski problem. Konzultirajte veterinara.
  • Ponašanje - Generalno ponašanje psa može Vam puno toga reći. Ako primjetite da su mu glava i rep spušteni, te se pas čini smirenijim i tišim nego inače može se činiti da mu nešto ne štima. Bolesni psi znaju se skrivati po kutevima, kopati rupe po vrtu u kojima onda leže, a ponekad mogu postati i iznenadno agresivni bez razloga. Ako ste zabrinuti zbog ponašanja psa, uvijek možete potražiti savijet veterinara.

Nema komentara:

Objavi komentar