četvrtak, 6. listopada 2011.

Cjepivo protiv gripe za pse

Cjepivo protiv influence je tek nedavno razvijeno. Vrlo je jako cjepivo koje može pomoći u kontroli gripe kod pasa. Poznata je kao H3N8 i uzrokuje infekcije kod pasa i dišne bolesti.

Virus pseće gripe je novija vrsta virusa i dosta je zarazna. Široko je rasprostranjen u nekim država SADa. Vrijeme inkubacije virusa je 7 do  10 dana, a bolest traje oko 2 do 3 tjedna. Gotovo pola zaraženih pasa ima blaže simptome, a kod nekih se javljaju i ozbiljniji, te sekundarne infekcije poput upale pluća. Infekcija se češće javlja u skloništima pasa, uzgajivačnicama i veterinarskim bolnicama u kojima bude smješteno mnogo pasa.


Simptomi gripe:

  • gubitak apetita
  • nedostatak energije
  • vrućica
  • iscjedak iz nosa
  • kašalj

Cjepivo

Nedavno razvijeno cjepivo usporava širenje ove bolesti i ozbiljnost njenih simptoma. Može također smanjiti pojavnost bolesti i spriječiti komplikacije poput upale pluća. Kako god, ne spriječava psa da unese virus u organizam. Cjepivo je uspješno testirano na psima i vidjelo se da ga psi dobro podnose.
Cjepivo bi se trebalo davati psima za koje se pretpostavi da će doći u kontakt s tim virusom. Ne treba procjepljivati sve pse, ali o tome se lako dogovorite sa svojim veterinarom.

Cjepivo se može dati zdravim psima koji su stariji od 6 tjedana. Pošto cjepivo smanjuje izraženost simptoma, cjepljeni psi imaju smanjenu količinu iscjedka iz nosa i oka, uz smanjeno kašljanje, kihanje i blažu depresiju. Cijepljeni psi rjeđe razvijaju sekundarnu upalu plića i mogu širiti infekciju kraći period. Cjepivo se daje u dvije doze (subkutano, pod kožu) u razmaku os dva do četiri tjedna. U svakoj dozi bi trebao biti 1ml cjepiva. Pas se može docijepiti nakon godine dana, i tada je potrebna samo jedna doza. Cjepivo za pse protiv gripe proizvodi Intervert/Schering Plough korporacija za životinjske bolesti i sadrži male količine umrtvljenih virusa influence. Cjepivo ne može uzrokovati dišne infekcije.

Nema komentara:

Objavi komentar