srijeda, 5. listopada 2011.

Uzroci bolova u kukovima kod pasa

Kad pasa se bol u kukovima može pojaviti zbog starosti, bolesti ili nasljedstva. Artritis i displazija kukova su dva glavna uzroka boli. Artritis je upala zglobova praćena boli, javlja se kod bilo koje pasmine, veličine, spoli i dobi psa. Displazija kukova je nasljedna bolest oja utječe na rast, formiranje i razvoj kuka i češće se javlja kod nekih pasmina.


Bolesti koje uzrokuju bolne kukove

Artritis je vodeći uzrok, pogotovo kod starijih pasa. Neki simptomi su:
  • hromost
  • osjetljivost zglobova
  • natečenost oko zglobova
  • upala
  • otežano sjedenje, ležanje, ustajanje, penjanje ili skakanje
  • polagani pokreti
  • otpor prema hodanju, igri ili hodu po stepenicama
  • ukočenost
  • promjena u stavu
  • vrućina u zahvaćenom predjelu
  • bol oko zglobova
Displazija kukova je češća kod određenih vrsta pasa, što ukazuje na to da je stanje vezano uz naslijeđe.


Bol u kukovima se može razviti u starosti

Kako pas stari, stanice se ne obnavljaju tako brzo i isto kvalitetno kako su se obnavljale u mladosti psa. Tako oštećenja nastaju na svim tkivima, mišićima, kostima, stanicama, zgobovima i hrkavicama. Kada se hrskavica u kukovima potroši, kosti se međusobno dodiruju i ti dodiri uzrokuju bol.


Liječenje problema s kukovima

Nekoliko lijekova se koristi za smanjenje boli u kukovima, uključujući glukozamin i hondroitin. Oba ova enzima se prirodno proizvode u tijelu jer su vrlo važna u formiranju i održavanju ligamenata, noktiju, tetiva i hrskavice. Hondroitin blokira enzime koji razaraju hrskavicu, a glukozamin pomaže u proizvodnji i obnovi hrskavičnog tkiva. U starosti i bolesti, tijelo ne može prozvesti dovoljno glukozamina. Ovim lijekovima se mogu pridodati i nesteroidni-protuupalni lijekovi (NSPUL) kako bi se smanjila upala, no njihovo korištenje se mora nadgledati kako bi se na vrijeme uočila bilo koja nuspojava.
NSPUL potiskuju ciklooksigenazu u organizmu koja uzrokuje bol i upalu zglobova. Jedan od najčešće korištenih NSPUL-a je aspirin (andol). Uobičajene nuspojave NSPUL-a su letargija, depresija, gubitak apetita, proljev, promjene u stolici, svrbež kože, promjene u navikama uriniranja i povraćanje. Česti rizici korištenja NSPUL-a su oštećenje bubrega, problemi s jetrom, ulceracije, probavno krvarenje i perforacije probavnog trakta. NSPUL prepisuje veterinar i često se prati životinja radi eventualne pojave neke od nuspojava.
Ako NSPUL ne djeluju, tada veterinar može propisati kortikosteroide, poput dexamethasona ili prednisona. Njihova upotreba nosi ozbiljne rizike za oštećenje bubrega ili njihovo zatajenje, oštećenje kože, želučane čireve i ulceracije, pogotovo ako se upotrebljavaju duže vrijeme. Drastično umanjuju bol i upalu zglobova, poboljšavaju oštećenu hrskavicu i smanjuju gubitak koštane mase.


2 komentara:

  1. imam labradora od 3 ipol godine.Zadnjih desetak dana otežano ustaje,tj čini mi se da ima problem sa zadnjim nogama.Nisam sigurna u čemu je problem a veterinar joj preporučuje samo vitamine...molim za savjet...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Valentina,

      možda se kod Vašeg psa počinje javljati artritis. Dobro je djelovati dok još stanje nije alarmantno. Ne znam koliko dugo mu dajete vitamine. Za svaki preparat je potrebno neko vrijeme da bi se pokazalo je li učinkovit ili nije. U nekim situacijama preparat glukozamina je dovoljan, no ponekad je potreban i jači lijek. Ne znam da li u našim veterinarskim ljekarnama ima za kupiti Triple Strength Joint Max ili Re-Matrix. Oni su se pokazali učinkovitima u pomaganju psima s ovim problemom, ali tek nakon otprilike 2 tjedna korištenja. Ako ih i nema za kupiti u Hrvatskoj, uvijek postoji opcija narudžbe izvana.
      U svakom slučaju ako se stanje ne popravi, ponovo otiđite veterinaru i probajte mu predložiti neke od gore navedenih lijekova i tražiti njegovo mišljenje. Nikako nemojte sami ordinirati, jer koliko neki lijek može biti koristan, toliko može biti i opasan za Vašeg labradora.
      Pripazite i na težinu psa. Pas s prekomjernom težinom će češće razviti probleme sa zglobovima, nego pas normalne težine. Ako je to slučaj, probajte psa kratko staviti na dijetu kako bi izgubio koji kilogram. Već tada možete primjetiti poboljšanje stanja zglobova i lakše ustajanje.
      Možete tražiti i drugo mišljenje. Uvijek postoji opcija promjene veterinara.

      S poštovanjem, Ljubimac

      Izbriši