nedjelja, 2. listopada 2011.

Komunikacija između pasa

Pseća komunikacija se poprilično razlikuje od ljudske. Ljudi komuniciraju govorom i očnim kontaktom. Psi, u drugu ruku, se oslanjaju na govor tijela pri komunikaciji, vole pozdrave "bočnom stranom tijela" i obično izbjegavaju kontakt očima.


Ponašanje pri pozdravljanju

Psi ne vole pozdrave licem u lice. Kada se psi pozdravljaju da nisu na uzici, često prave veliki krug kako bi drugom psu prišli s njegove bočne strane. Ako to prođe dobro, mogu nastaviti s njuškanjem glave i njuške drugog psa.
Psi s prijateljskim namjerama sve to rade a da im se tijelo stalno mrdulji i često su bliže zemlji. Uši i lice im je opušteno, a rep nisko i radi velike krugove.
Nesiguran pas će podviti rep između stražnjih nogu i držati će se vrlo nisko. Uši će mu uglavnom biti položene unatrag, a oči širom otvorene.
Agresivan pas će se nagnuti prema naprijed, s podignutim ušima i čvrstim tijelom. Još uvijek može mahati repom, no to će biti spori pokreti. Ako se Vaš pas tako postavi, nije dobra ideja dozvoliti mu pozdrav.
Mnogo puta, psi rješe nesuglasice samo govorom tijela. Na primjer, ako se dva psa drže visoko, u čvrstom stavu, jedan može spustiti rep kako bi se podredio drugome.
Psi često komuniciraju njuhom, tako da će mnogo puta umjesto da se pozdrave, urinirati i pomirišati urin drugog psa. Ako to dobro prođe, pozdraviti će se. Ako Vaš pas ima potrebu za takvom komunikacijom nemojte ga obeshrabriti.


Ponašanje u igri

Kada se psi igraju, često izgledaju kao da se tuku. To je zato što životinjska igra često imitira tučnjavu koja će im možda nekad zatrebati za preživljenje.
Takva igra uvijek pokazuje znakove da je još uvijek samo igra. Najpoznatiji je "naklon" kada pas prednji dio tijela spušta na zemlju, a druga stražnja polovica ostaje u zraku. To pokazuje drugom psu da grubo ponašanje koje slijedi nije u cilju borbe, nego igre.
U zdravoj igri između pasa trebate vidjeti i davanje i primanje. Ako Vam se čini da je igra jednostrana, pridržite onog psa koji pobjeđuje na uzici. Ako se drugi pas zaleti prema njemu da se nastavi igrati, dozvolite im daljnju igru. Ako drugi pas pobjegne, dosta je igre.


Smirujući signali

Psi upućuju smirujuće signale ako je drugi pas nervozan, agresivan ili pregrub tijekom igre. Smirujući signali su oblizivanje njuške, zijevanje, njuškanje zemlje, odmicanje pogleda i ležanje. Kako bi sebe smirili nakon stresne situacije psi se često otresu kao poslije kupanja.
Komunikacija među psima vrlo je učinkovita.


Nema komentara:

Objavi komentar