četvrtak, 6. listopada 2011.

Gripa kod pasa

Pseća gripa je tip gripa koji se javlja samo kod pasa. Vrlo je zarazna, no većina odraslih pasa se oporavi od bolesti. Može biti smrtonosna kod štenaca i vrlo starih pasa.


Uzročnik i način prijenosa

Pseća gripa je uzrokovana virusom influence tipa A, subtip H3N8. Vrlo je zarazna i širi se zrakom kada pas kašlje ili kiše. Lako se prenosi među psima koji žive na manjem zajedničkom prostoru, npr. u skloništima. Pojavila se tek nedavno, tako se svi psi mogu njome zaraziti. Niti jedan pas, osim onog koji je gripu prebolio, nema prirodni imunitet prema ovoj bolesti i cjepivo još ne postoji.
Psi koji ne borave u malom prostoru s drugim psima, imaju mnogo manji rizik od oboljenja.


Simptomi gripe kod pasa

Kao što je već napisano, gripa je zarazna bolest, no 50% pasa koji se zaraze virusom, infekciju će rješiti bez razvitka simptoma. Simptomi gripe su nalik simptomima drugih respiratornih bolesti, i uključuju težak kašalj. Ostali simptomi su kihanje, iscjedak iz nosa i letargiju. Kod psa se može pojaviti i bol u zglobovima i vrućica. Pseća gripa je zarazna, stoga nemojte dopustiti svom psu druženje s ostalim psima koji kašlju ili kišu. Isto tako, ako Vaš pas kiše ili kašlje, izolirajte ga od drugih pasa dok se ne oporavi.


Dijagnoza i liječenje

Ne postoji dijagnostički test kojim se može utvrditi da pas boluje od gripe. Veterinar može napraviti rtg snimanje kako bi utvrdio opseg kongestije (suženja) i ozbiljnost upale dišnih puteva.
Liječenje se bazira na ublažavanju simptoma, pošto nema lijeka. Hladnim kupkama možete spustiti povišenu temperaturu tijela svog psa. Ako je došlo do razvitka sekundarne infekcije pluća, npr. bakterijske upale pluća, psu se mogu davati antibiotici.

Veterinar može preporučiti korištenje oseltamivira, antivirusnog lijeka koji se koristi u humanoj medicini, ali samo u ranim fazama bolesti ima koristi. Može spriječiti ponovnu infekciju kod pasa koji su već preboljeli ovaj tip gripe.

Uz liječenje, većina pasa se oporavi unutar 10 do 30 dana. Štenad i stari psi su u riziku od smrtnog ishoda. Isto tako, psi koji razviju sekundarnu bakterijsku infekciju imaju veću smrtnost. Ti psi se moraju hospitalizirati, uz davanje infuzije i druge pomoćne terapije.

Većina pasa se ipak oporavi od gripe i imuna je na nju barem u periodu od dvije godine. Stopa smrtnosti od ove bolesti iznosi između 5 i 8%.

Nema komentara:

Objavi komentar