utorak, 4. listopada 2011.

Uzroci displazije kukova kod pasa


Displazija kukova je stanje koje se opisuje kao dislokacija kuka, kada kost ne priliježe savršeno u zglobnu čašicu. To stanje uzrokuje bol i pas ne može izvoditi određene pokrete. Uzroci ovog stanja mogu biti nasljedni, zatim različite ozljede ili pretilost.


Uzroci displazije

Displazija kuka se obično vidi kod pasa starijih od dvije godine, no i mlađi psi smogu biti pogođeni ovom bolesti. Određene pasmine, pogotovo velike, češće obole od displazije. Pas sa displazijom ima netečene zglobove zbog toga što femur ne naliježe savršeno u zglobnu čašicu. Displazija obično praćena s boli i smanjenom funkcijom udova. Uzroci:
  • nasljedni uzroci i pasmina,
  • abnormalni razvoj kostiju tijekom rasta (npr. zbog davanja psu nekih nadomjestaka za zglobove tijekom rasta),
  • sterilizacija psa prije nego dovoljno sazrije,
  • ozljede kostiju kuka,
  • pretilost (težina psa previše opterećuje zglob).

Prevencija displazije kukova

Kako bi se spriječio nastanak ove bolesti potrebno je znati što ju uzrokuje. U nekim slučajevima ne može se prevenirati.
Nemojte mladom psu davati nadomjestke za bolji razvoj kostiju i zglobova, osim ako Vam to nije preporučio veterinar. Ako ih i preporuči, strogo se pridržavajte doze.
Nemojte sterilizirati psa prije nego dođe u zrelu dob i potpuno se razvije. S veterinarom utvrdite točnu starost psa. Ako imate ženku, možete ju sterilizirati nakon prvog krvarenja (tzv. menstruacije). Ono je znak da e ženka sazrijela i da su joj se kosti dovoljno razvile.
Pobrinite se da pas dobiva kvalitetnu hranu i da ne jede više nego mu je potrebno (ovisno o aktivnosti). Također, psu morate osigurati dnevno vježbanje i kretanje.
Zbog činjenice da displazija kukova može biti nasljedna, može se spriječiti njeno širenje tako da se ne pare one jedinke koje su od nje oboljele.
Pas kod kojega se pojavila displazija kukova treba biti što prije steriliziran, ali ne prije nego završi rast i razvoj.


Liječenje

Ako je Vaš ljubimac obolio od displazije kukova, trebat će mu Vaša potpora i liječenje, kako bi mu se poboljšala ili održala pokretljivost.
U nekim slučajevima preporuča se operacija, i to je vjerojatno jedini način na koji se pas može izlječiti.
Operacija nije izbor ako ju ne možete priuštiti psu zbog toga što je to skupo rješenje. U to slučaju psu možete osigurati lijekove protiv bolova i neke druge preparate. Steroidi mogu poboljšati stanje kod psa smanjujući upalu i kontrolirajući bol.
Ako pas ima previše kila, preporučit će Vam se stroga dijeta.
Možete i izmjeniti izgled Vašeg doma, tako da određena područja postanu dostupnija za psa. Probajte na stepenice postaviti rampe.


Nema komentara:

Objavi komentar