utorak, 4. listopada 2011.

Prognoza displazije kukova kod pasa

Displazija kukova kod pasa je uzrokovana kada kroz neko vrijeme u samom zglobu dođe do degenerativnih promjena, progresivnog gubitka hrkavice i značajne boli. Često ovo stanje psi naslijede genetski i češće su zahvaćeni psi velikih pasmina. Teško je spriječiti njen nastanak i još teže ju je liječiti. Vrlo je čest uzrok artritisa kod pasa.


Znakovi displazije kukova:

Iako se ovo stanje može pojaviti kod svih pasa, najčešće je kod njemačkih ovčara, rottweilera, retrivera, mastiffsa, bernardinaca i doga. Znakovi i simptomi variraju, ali najčešće se javljaju sljedeći:
  • smanjena energija i kretanje,
  • stalna hromost, često na zadnjim nogama,
  • neobičan hod,
  • nevoljno ustajanje i hodanje,
  • problemi u ponašanju poput cviljenja, gubitka apetita, urinarne inkontinencije ili agresivnosti.

Rano otkrivanje

Ponekad se displazija može otkriti vrlo rano. Psi koji naginju nastanku displazije se mogu podvrgnuti testiranju ili čak u ranoj mladosti pokazuju znakove bolesti. U tom slučaju prognoza je dosta dobra jer kirurška obrada u ranim stadijima spriječava nastanak dugotrajnih posljedica. Imajte na umu da je operacija skupa i poslije nje uvijek može doći do razvitka određenih komplikacija.


Prognoza bolesti

Prognoza ovisi o uznapredovalosti bolesti. Nije još uvijek jasno koji psi obolijevaju od artritisa uslijed displazije, a koji psi će izbjeći ozbiljniju bol i komplikacije. Ako operacija nije opcija, nadzor bolesti može poboljšati daljnju kvalitetu života, no vjerojatno neće izlječiti bolest. Mnogo je načina liječenja ove bolesti koji se mogu uzeti u razmatranje.


 Liječenje

 Kirurško liječenje i ugradnja umjetnog kuka je metoda koja ima najveću uspješnost, no nije uvijek najbolja opcija za psa i Vas. Mnogo je stvari koje možete učiniti kako bi smanjili učinke displazije kukova:
  • Nadzor težine - pretilost stvara veliko opterećenje na zglobove koji zahvaćeni ovom nasljednom promjenom. Psu stoga održavajte tjelesnu težinu u normali izbjegavanjem masne hrane, pretjeranim hranjenjem i izbjegavanjem nezdravih poslastica.
  • Promjene u prehrani - kako bi pomogli pretilom psu potrebne su promjene u prehrani. njima možete i poboljšati funkciju imunološkog sustava u borbi protiv upala, te na taj način produžiti zdravlje hrskavica i zglobova.
  • Vježba - fizička aktivnost je višestruko korisna. Psi koji imaju predispoziciju za displaziju kukova trebaju vježbati na dnevnoj bazi.
  • Nadomjesci - uvođenje vitamina i dodatnih hranjivih tvari u prehranu psa može imati značajan učinak na poboljšanje stanja. Glukozamin i hondroitin se često preporučuju za pse s displazijom.
  • Lijekovi - konvencionalni lijekovi mogu smanjiti bol vezanu za nasatank artritisa.


Nema komentara:

Objavi komentar