nedjelja, 2. listopada 2011.

Prehrana psa koji boluje od kolitisa

Kolitis kod pasa je bolna upala debelog crijeva zbog koje nastaje proljev i druge negativne posljedice. Može se pojaviti i kod fizičkog ili emocionalnog stresa ili može biti kroničan kod nekih pasa. Ispravna prehrana može pomoći u rješavanju ovog problema.


Pravi izbor hrane

Kolitis se često javi kada pas pojede nešto što njegov organizam ne može potpuno razgraditi. U nekim slučajevima, psi mogu progutati i nešto što nije hrana, npr. biljke, prljavštinu i tada je najbolje pokušati otkriti što je to. Neki put, sastojek na koji Vaš ljubimac negativno reagira se može pronaći i u hrani koju mu dajete. Određeni konzervansi mogu uzrokovati kolitis, poput kemijskih bojila.
Možda ćete morati i malo eksperimentirati u pokušaju otkrivanja namirnice koja ne odgovara Vašem psu. U tome Vam može pomoći i veterinar svojim savjetom. Moguće je u potpunosti izbjeći nastanak kolitisa prilagodbom prehrane psa. Kao glavno pravilo vrijedi da izbjegavate jeftinu i nekvalitetnu hranu, te birate onu koja ima minimalne količine konzervanasa i umjetnih bojila. Dobro je izostaviti i ljudsku hranu iz pseće prehrane, jer namirnice i neke sastojke koje naš organizam bez problema probljava, pseći ne može.
Općenito, najbolje je pronaći tip hrane koji odgovara Vašem psu i toga se držati nadalje. Možda će Vaš pas najbolje reagirati na gotov pripravak ili ćete nešto trebati pripremati i sami kod kuće. Potražite savjet veterinara.


FOS


FOS ili fruktooligosaharid je ugljikohidrat koji djeluje poput vlakana u probavnom sustavu Vašeg psa. Pomaže očistiti debelo crijevo i eliminirati štetne bakterije koje mogu uzrokovati kolitis i upalu. Mnoge vrste komercijalne hrane sadržavaju FOS u sebi, kao i određene vrste koje propisuje veterinar. Razgovarajte o ovoj opciji s veterinarom.


Alergija na hranu

U nekim slučajevima, psu se koliti s može pojaviti kao dio alergijske reakcije na određeni sastojak hrane. U tom slučaju, prisutnost tog sastojka u bilo kojoj hrani dovodi do negativnih posljedica na probavni sustav. Važno je tada pronaći odgovarajuću hipoalergensku hranu. Ona je vrlo slična standardnoj prehrani samo što su odstranjeni neki sastojci koji češće uzrokuju alergijske reakcije. Prije nego počnete psu davati takvu hranu, konzultirajte se s veterinarom, jer je dobro da on prvo pronađe točan uzrok alergijama kod psa.
Iako promjene u prehrani mogu pomoći u smanjenju simptoma kolitisa, ponekad je potrebo pomoći i drugim metodama liječenja. Veterinar će Vam znati više reći o tome.


Nema komentara:

Objavi komentar