nedjelja, 9. listopada 2011.

Suhi nos kod pasa

Mnogo je razloga koji mogu pseći nos učiniti suhim. Suhoća nije nužno znak bolesti ili infekcije. Normalno je da je nos topli, hladan, vlažan ili suh. Nos može biti suh netom nakon što se pas probudio, ili ako je pas dehidrirao ili spavao pored izvora topline.


Produžena suhoća i drugi simptomi

Psa trebate odvesti do veterinara ako mu je nos suh duže od nekoliko dana u kombinaciji s:
  • letargijom
  • smanjenim ili izgubljenim apetitom
  • povraćanjem
  • proljevom.
Dermatološka bolest koja može izazvati dužu suhoću nosa bez drugih simptoma je pemphigus foliaceus.


Tekstura i boja nosa

Razlozi zbog kojih biste psa trebali voditi veterinaru su krastav i čudan nos sa ranicama po sebi i gubitkom pigmentacije. To su znakovi infekcije nosa. Psa odmah odvedite veterinaru ako mu je nos suh duže vrijeme i počele su se pojavljivati otvorene rane i pukotine.


Uzroci suhoće nosa kod pasa

Alergija i osjetljivost na plastiku mogu izazvati suhoću nosa. Koristite zdjelice od inoksa ili keramike kako bi rješili taj problem. Psi su skloni opeklinama od sunca, pa ako pas odjednom dugo boravi na suncu, bilo bi dobro namazati mu nos sa nekim losionom s faktorom. Pas koji se intenzivno izlaže suncu, također može razviti i karcinom na nosu. S veterinarom se posavjetujte koji preparat za sunčanje je pogodan za korištenje kod pasa.


Zašto je uopće psu nos vlažan?

Nekoliko je teorija o tome. Jedna polazi od činjenice da se psi stalno oblizuju i nos je zbog toga vlažan. Drugi vjeruju da nos treba vlagu kako bi bolje prepoznavao mirise. No na kraju nije ni bitno toliko zašto je nos vlažan, treba samo napomenuti kako može biti suh s vremena na vrijeme i to nije odmah znak bolesti. S druge strane, stalna suhoća nosa je jedna od stvari koju bi trebali prijaviti veterinaru.


1 komentar:

  1. Ja imam psa koji mi je kao mladji brat mnogo ga volim,ali neki mi kazu da u psa treba biti vlazan nos a jedni da ne treba,ja sad ne znam sta da radim,pitala sam i veterinara ali on kaze da nos psa ne smije biti vlazan jer posljedice mogu biti fatalne.

    OdgovoriIzbriši