subota, 14. siječnja 2012.

10 naputaka za dresuru odraslih pasa

Stari kliše kaže kako se starijeg psa ne mogu naučiti novi trikovi, no uz strpljenje, smjelost i ponavljanje, dresura odraslog psa može biti zabavna za vlasnika. U skloništima za životinje, odrasli psi se uglavnom eutanaziraju jer nisu željeni, no ustvari svaki takav pas se može dovesti u izvrsno stanje za udomljavanje.

  1. Pohvale, pohvale, pohvale - koristite poslatice i maženje kako bi nagradili psa koji pokaže pravo ponašanje. Kada pas reagira dobro na komandu, ponudite mu neki oblik nagrade ili pozitivnog poticaja kako bi potaknuli dobre navike. Nagradu trebate dati odmah nakon što se dobro ponašao kako bi shvatio zašto dobiva nagradu.
  2. Nikada nemojte udarati psa - korištenje fizičkog nasilja nikada nije način odgovora na ponašanje psa koje nije prihvatljivo. Ne samo da je bolno, već može potaknuti i agresivnost.
  3. Počnite s osnovnim komandama koje bi učili i štene poput sjedni, čekaj, dođi, lezi.
  4. Budite ustrajni - Nastavite s treningom poslušnosti svakog dana i ostanite kod odabrane metode radije nego da stalno mijenjate način dresiranja kako ne bi zbunili psa. Također budite ustrajni s komandama, ali ne ponavljajte komandu nekoliko puta. Ako pas isprve ne posluša npr. komandu "sjedni", ne ponavljajte ju. Umjesto toga, pokušajte kasnije dok ne nauči komandu, a nagradu mu ponudite tek kad ju uspješno izvede.
  5. Ostanite smireni - smiren ali odlučan vlasnik će smanjiti nervozu i strah kod većine pasa i može s njima komunicirati čisto i efikasno.
  6. Neka i ostali članovi obitelji budu upoznati s ispravnim ponašanjem - Dosljednost je vrlo važna kada se radi o dresuri odraslog psa. Ako samo Vi provodite ispravljanje ponašanja i njemu ste doslijedni, a ostali članovi obitelji mu dozvaljavaju "divljanje", svo Vaše vrijeme i energija mogu biti  potraćeni. I gosti trebaju biti upoznati s pravilima za novog psa, npr. danema hranjenja sa stola, skakanja na kauče, i sl...
  7. Nađite vremena - izdvojite barem 15 minuta svakog dana za dresuru psa. Odrasli pas ima dužu moć pažnje od šteneta i može uživati u dužem druženju s Vama.
  8. Ostanite aktivni - vježba i trčanje prije učenja je odlična za psa koji ima puno energije i sprječava da pas gubi koncentraciju tijekom dresure.
  9. Šetnja - šetnja je odličan način za održavanje aktivnosti i stimulacije psa. Ostanite u kontroli njegovog ponašanja držeći psa na kratkoj uzici i počnite s kraćim šetnjama dok se pas na njih ne privikne.
  10. Tečajevi - Uzmite u obzir upisivanje psa u školu za oblikovanje ponašanja i poslušnost. Tamo možete naći različite programe prilagođene različitim psima. Tamo će se pas lijepo socijalizirati i sa drugim psima.


Izvor: http://www.vetinfo.com

Nema komentara:

Objavi komentar