petak, 13. siječnja 2012.

Kapanje očiju psu očnim kapima

Očne kapljice se često daju psima kod različitih infekcija i iritacija. Većina pasa će na kapanje očiju reagirati agresivno ili neće surađivati. Stoga je važno znati kako na najbolji način psu nakapati oči.


Pripremite psa

Ako pas nije navikao na očne kapljice, od pomoći će biti da Vam netko pomogne dok mu kapate oči. Osoba koja Vam pomaže treba držati psa na mjestu držeći mu prednje i stražnje noge. Tom prilikom trebate davati psu nagrade i tješiti ga rječima. Pritom morate biti smireni, jer pas osjeća Vašu nervozu. Također možete koristiti i toplu dekicu ili ručnik kojim ćete omotati psa kako bi se on ugodnije osjećao.


Kapanje oka

Palcem i kažiprstom držite oko psa otvorenim. U drugu ruku uzmite kapljice koje u rukama zagrijte do tjelesne temperature kako oko ne bi bolilo. S jednom rukom nakapajte oko. Budite sigurni da je dovoljno kapljica ušla u oko (morate ih brojati). Prilikom kapanja izbjegavajte dodir kapaljke s okom.
Postupak ponovite na drugom oku.
Ako se pas opire kapanju očiju, neka osoba koja Vam pomaže pridrži glavu psa visoko, tako da pas gleda u strop. Ako vi držite glavu, to napravite onom rukom u kojoj nemate kapljice.
Ako ne možete zadržati psu oko otvoreno, morat ćete kapi aplicirati točno između kapaka. I tom prilikom glava psa mora biti usmjerena prema gore kako bi tekućina prošla između kapaka. Ako kapate ovom metodom trebate dati više kapi jer manje tekućine uđe u neposrednu blizinu oka.


Masaža područja oka

Masažom područaj oko oka ćete omogućiti da se lijek raširi po površini oka i odradi svoju funkciju. Lagano zatvorite oči psu i masirajte podučje, a zatim masažu prošitite na ostatak glave i uši što će smiriti psa i opustiti ga. Nakon masaže obrišite višak lijeka s dlake oko očiju.
Nakon svakog kapanja oka psa nagradite poslasticom ili riječima ga pohvalite, kako bi se osjećao nagrađeno. Ako pas poveže ugodno iskustvo  (dobivanje nagrade) s ne toliko ugodnim iskustvom (kapanjem očiju) veća je vjerojatnost da će drugi put bolje surađivati.



Izvor: http://www.vetinfo.com

Nema komentara:

Objavi komentar