četvrtak, 19. siječnja 2012.

4 načina kako smiriti štenca koji puno laje

Ako imate štenca koji često laje važno je što prije početi s dresurom kako ne bi razvio naviku koju će poslije biti teško ispraviti. Kod starijih pasa lajanje je uglavnom indikator nekog drugog problema kojeg se treba popraviti kako bi lajanje prestalo.


1. Ignorirajte ga

Većina štenaca laje kako bi dobilo pažnju. Ako mu pažnju i date nakon što on laje, lajanje će se nastaviti. Ne vičite na njega, ne razgovarajte s njim, čak ga niti ne gledajte. Ne primajte ga u naručje niti mu rukama nemojte pokušati zatvoriti njušku. Sva navedena ponašanja psić doživljava kao nagradu.
Umjesto toga, mirno stojte i ignorirajte psa, napustite prostoriju i ne doživljevajte psa. Ako ste odlučili napustiti prostoriju, napravite to tiho i zatvorite vrata za sobom. Vratite se štencu kada postane miran i nagradite ga pažnjom. Ako ga namjeravate kazniti, potrebno je da štene i u kući ima uzicu, kratku. Ako laje, primite uzicu i pomaknite psa, bez razgovora ili dodirivanja na mjesto gdje mora biti u kazni. Maknite ga s tog mjesta kada prestane s lajanjem.


2. Spriječite mnogo uzbuđenja

Psići se u mladosti moraju naučiti kako se smiriti. Možete im pomoći tako da im pokazujete svoju ljubav samo dok su smireni. Neka sjednu i mirno čekaju pred vratima prije odlaska u šetnju. Isto tako, neka sjednu i čekaju dok ima stavljate hranu u zdjelicu.
Važno je ovo slijediti jer štenci laju kada su previše uzbuđeni. Uz to, želite ih naučiti i pristojnom ponašanju. Ako štene počne lajati dok se igrate, napravite pauzu da se smiri. Bacajte im igračke jedino dok su smireni. Završite sve igre ako počnu lajati tako što ćete igračku ostaviti na podu i otići iz te prostorije.


3. Otklonite tjeskobu

Ako štene jer se boji, to je dobra informacija. To znači da treba još kvalitetniju socijalizaciju. Npr., ako laje na čovjeka koji se rola, odvedite ga van i ostanite na sigurnoj udaljenosti od rolera. Trebate biti toliko udaljeni da ih on može primjetiti, ali da ne laje. Nagradite ga kada makne pogled sa rolera i okrene se prema Vama barm na kratko.
Kako se približavate čovjeku na rolama, povećavajte nagrade. Ako počne lajati, mirno se udaljite od izvora straha sve dok se štene ne može ponovo fokusirati na Vas. Počnite s ponovnom dresurom od te točke. Nikad nemojte kažnjavati strah i tjeskobu. Samo naučite psa da se tu nema čega bojati.
Krećite se polako. Ako pas reagira tijekom seansi, krećete se prebrzo.


4. Neka štene laje na komandu

Ako štene mnogo laje, stavite to na komandu. To znači da lajanje možete pokrenuti i zaustaviti kada Vi to želite. Kada štene laje, recite "daj glas" i nagradite ga. Kada prestane recite "dosta" i nagradite ga s poslasticom. Vježbajte to dok se igrate. Tako možete pokušati i kontrolirati uzbuđenje koje se javlja kod šteneta.
Lajanje šteneta je normalno i može biti dobar način komunikacije. Ipak, ako postane pretjerano, malo dresure će pomoći u smirivanju i zaustaviti će lajanje.


Izvor: www.vetinfo.com

Nema komentara:

Objavi komentar