nedjelja, 15. siječnja 2012.

3 učestala problema s prostatom kod psa

Psi koji nisu sterilizirani imaju visok reizik od razvitka problema s prostatom kako postaju stariji. Sterilizirani psi su u manjem riziku jer ima se prostata nikada ne razvije ili se smanji na malu veličinu ovisno o dobi psa prilikom kastracije. Isto tako, problemi s prostatom se ne mogu u potpunosti isključiti kod kastriranih pasa.
Problemi s prostatom se mogu pojavljivati oko 6. godine starosti, ali se mogu javiti i kod mlađih pasa koji nisu seksualno aktivni. Niže su opisana tri najčešća problema s prostatom: povećanje, upala i karcinom. Treba ih se ozbiljno shvatiti jer mogu odvesti do drugih problema poput zatajenja bubrega. Što je više vremena potrebno da se problem otkrije, slabije su prognoze i zato je potrebno na vrijeme otkriti simptome.


Povećanje prostate

Poznato kao benigna hiperplazija prostate, ovo je najčešći problem s prostatom kod nekastriranih pasa. Ovakvo povećanje je normalno kako pas stari i često se javlja oko 4 ili 5 godine starosti psa i nije maligna. Prostata se poveća i pritisne rektum i to uzrokuje nelagodu za životinju. Neliječeno, povećanje može utjecati na sposobno psa da urinira i defecira.


Upala prostate

Urinarne infekcije kod psa mogu biti uzrokovane bakterijom koja uđe u urinarni trakt i tamo uzrokuje infekciju. Bakterijska infekcija može uzrokovati i prisutnost krvi u urinu, što opet vodi do nelagodnog osjećaja tijekom upale. Krv često nadođe nakon urina.


Karcinom prostate kod psa

Iako nije baš tako čest, karcinom prostate se javlja kod starijih pasa. Može se pojaviti i kod nekastriranih pasa, no nije čest slučaj. To je stanje koje može ugroziti život psa zbog otežanog kirurškog odstranjivanja. Radijacijom i kemoterapijom se može pokušati liječiti ova bolest, no u prosjeku psi žive šest tjedana nakon liječenja. Vrlo često, u momentu dijagnoze bolest se proširila i na druge dijelove tijela.


Upozoravajući znakovi problema s prostatom
  • Učestalo mokrenje, krv slijedi nakon urina, ili napor pri uriniranju
  • Krvav ili gnoju nalik iscjedak iz penisa
  • Letargija
  • Vrućica
  • Konstipacija
  • Skraćeni koraci pri hodu.
Ako primjetite neke od simptoma, dobro je za psa da ga što prije odvedete na pregled.

Izvor: www.vetinfo.com



Nema komentara:

Objavi komentar