srijeda, 18. siječnja 2012.

5 upozoravajućih znakova kod starih pasa

Stari pas traži više njege od mladog, aktivnijeg psa. Važno je znati koji se zdravstveni problemi mogu pojaviti kod starog psa i prije nego se pojave. Niže su navedeni znakovi koje ne biste smjeli zanemariti.


Pretjerana konzumacija vode

Kada pas počne konzumirati mnogo vode, to je pokazatelj da nešto nije dobro. Može bizi znak dijabetesa melitusa, cushingove bolesti (disbalansa adrenalnih hormona), infekcije urinarnog trakta ili nuspojave određenih lijekova.
U prosjeku svaki pas bi trebao popiti 1 čašu vode na svake 2,3 kg tjelesne težine na dan. Iako pas može tijekom vrućeg dana piti više vode, obratite pažnju na količinu vode koju popije tijekom normalnog dana. Ako pas pije prevelike količine vode i to kontinuirano, to može biti veći problem.


Kvržice

Dok mazite svog ljubimca, pripazite na abnormalnosti na koži ili ispod kože. Ako osjetite kvržicu ili cistu, ošišajte dlaku u okolnom području kako bi bolje mogli promotriti područje. Kvržice na psima mogu biti malignem, ali jedini način kako bi bili sigurni u to kakve su je napraviti biopšsiju ili aspiraciju stanica iglom.


Dišni problemi

Kašljanje, zviždanje ili dišni problemi mogu indicirati kako postoji kardiovaskularni ili plućni problem kod starog psa.


Lijen ili letargičan pas

Svim psima se smanjuje energija kako postaju stariji, lakše se umaraju i ciše spavaju od mladih aktivnijih pasa. Ako pas pretjerano spava i pokazuje znakove da se ne može ustati nakon drijemanja ili pokazuje da se ne može kretati, možda pati od akutnog oblika artritisa koji je čest kod starih pasa. Artritis je bolan, no postoje lijekovi i alternativna lijčenja koja mogu pomoći Vašem psu.


Promjene vida

Kako pas stari, normalno je da mu se pojavi lagano zamućenje na oku. U više slučajeva to neće utjecati na njegov vid. Ali ako se psu pojavi veće zamućenje, bijelo obojano, vjerojatno se radi o katarkti koja može odvesti i do sljepoće psa.


Ako primjetite neki od znakova gore opisanih, psa odvedite veterinaru kako bi on postavio točnu dijagnozu.

Izvor: www.vetinfo.com

Nema komentara:

Objavi komentar