utorak, 17. siječnja 2012.

5 dobrih vježbi za stare pse

Stari psi se mogu igrati poput štenaca. Ne odustajte od vježbanja i igara samo zato što imate starijeg psa. Režim kontinuiranog vježbanja održat će psa zdravim i u formi. Niže su nabrojani načini za vježbanje sa starim psom.


Lagana šetnja za pse s artritisom

Šetnja je uvijek dobar izbor. Čak i sa artritisom, pas može prehodati dobru udaljenost. Ipak, pazite koliko dugačka šetnja će biti i nemojte pretjerati i previše ga umoriti. Ako je moguće, neko vrijeme provedite u šetnji travnatom i neravnom površinom. Takvo hodanje stvara manji pritisak i poboljšava ravnotežu. Ako pas počne šepati ili pokazivati neki drugi znak bola, neka se odmori. Nemojte forsirati psa da hoda ako je očito da ga nešto boli, no aktivnost potičite što je više moguće.
Kod pasa koji pate od paralize ili ozbiljne displazije kukova, kolica mogu biti rješenje za povratak mobilnosti. Kolica koja su ispravno podešena osiguravaju da i takvi psi mogu ići u redovite šetnje.


Neka Vam pas nešto donosi

Nije samo privlačna igra ona koja uključuje duga bacanja ili brzo trčanje. Nježno guranje lopte može zabaviti starijeg psa i to je igra koja se može igrati i u zatvorenom prostoru. Neka loptu bude dovoljno velika da se pas ne bi ugušio. Npr. za labrador-retrivere teniska loptica može biti premala. Veće loptice možete naći u dućanima s opremom za kućne ljubimce.


Povlačenje užeta pojačava smjelost

Povlačenje užeta se ne preporuča za mlađe agresivne pse, ali kod starijih nježnijih pasa ova igra pojačava njihovu sigurnost i jača zube, desni i čeljusti. Nemojte povlačiti uže prejako i neka koji put pas pobijedi. U dućanu s opremom za kućne ljubimce pronađite uže koje je pogodno za zube. Takva užad čak ima malen učinak čišćenja zuba (poput čišćenja koncem) dok ju Vaš pas zvače.


Plivanje smanjuje pritisak na zglobove

Protiv boli od displazije kukova plivanje je vrlo dobro. Voda smanjuje bolni pritisak na zglobove i omogućava slobodu pokreta koja je nemoguća na tlu. Ako pas nije navikao na plivanje, potaknite ga da uđe u plićinu. Jezero je obično bolji izbor od bazena. Skliska površina ljudskih bazena ponekad može prestrašiti psa. Uđite u vodu zajedno sa psom ako je moguće. Većina, ali opet ne svi psi, znaju plivati. Neke vrste s teškim prsima poput dobermana možda ne mogu sigurno plivati.


Traka za hodanje u vodi

Neki veterinari nude vodene treadmillove (trake za trčanje). One omogućavaju prirodan hod psa uz potporu prirodnog uzgona vode. Prvenstveno služe u rehabilitaciji pasa nakon operacija, a danas se sve više koriste u liječenju artritisa kod pasa.

Izvor: www.vetinfo.com

Nema komentara:

Objavi komentar