utorak, 17. siječnja 2012.

5 prirodnih načina za smirivanje psa

Ako Vaš pas često paničari, možete ga pokušati smiriti na nekoliko načina. Niže opisanim načinima ne možete naškoditi psu i možete ga dresirati i na duži period da na određen stimulans reagira onako kako Vi želite. Također su dostupni i medicinski pripravci, no oni mijenjaju osobnost psa i umrtvljuju njegove osjećaje.


1. Otkrijte uzroke
Psi mogu postati tjeskobni zbog mnogo očitih razloga poput pretjerane buke, oluje, požarnih i drugih alarma, no tjeskobu mogu izazvati i posjetitelji ili novi čkanovi obitelji.
Važno je otkriti uzrok kako bi znali kako smiriti psa.
Prvo morate psa maknuti od uzroka.


2. Aromaterapija
Aromaterapija može smanjiti stres i pas se može opustiti i manja je šansa da će doći do napada panike. Aromaterapiju možete provoditi kod kuće koristeći ulja koja će umiriti psa, i to:
  • kamilicu
  • ulje palminog drveta
  • jasmin
  • lavandu.
Dodajte dvije do pet kapi esencijalnog ulja u oko 3 litre vode i vodu zagrijte. Pas bi trebao udisati pare. Alternativan način je korištenje isparivača. Budite sigurni da je pas izložen aromi koja izlazi iz isparivača.


3. Masaža
Masaža može pomoći kada je pas pod stresom. Koristite nježne, kružne pokrete po cijelom tijelu psa, počevši od glave i završavajući s nogama.
Pritom mu se nježno obraćajte i smirujte. Smanjite svjetlo, jer će to i umiriti psa.
Možete pokušati koristiti i ulje za masažu kako ne bi iziritirali njegovu kožu.


4. Pripravak korijena valerijane
Korijen valerijane je prirodan sedativ i smirujući pripravak. Može se koristiti ako pas pati od tjeskobe. Može doći u obliku tableta koje se dodaju u pseću hranu. Može se nabaviti i u obliku ulja i nakapati par kapi psu na vrat tako da može osjetiti njen umirujući miris.


5. Desenzitizacija
Neki stručnjaci tvrde kako je bolje držati psa podalje od uzroka napadaja i tjeskobe, drugi preporučaju desenzitizacijske metode. Psa se izlaže uzrocima stresa i tjeskobe i s vremenom on više ne bi trebao na njih reagirati.
Ključ uspjeha je izlagati psa postepeno. Ako se pas boji buke, izložite ga na dvije minute buci i pokušajte ga održržati mirnim tijekom tog perioda, ngrađujući ga za dobro ponašanje. Povećavajte vrijeme izlaganja buci na 10 do 15 minuta. Nastavite s desenzitacijom dok pas ne prestane reagirati na buku.

Izvor: www.vetinfo.com

Nema komentara:

Objavi komentar