petak, 13. siječnja 2012.

Davanje prve pomoći psu u šoku

Ostanite smireni i oprezni kada psu dajete prvu pomoć. Pas koji je ozlijeđen ili u šoku može Vas ne prepoznati ili Vas može ugristi zbog straha ili boli. Kako bi ovo spriječili možete koristiti brnjicu, ali ne u slučaju kada pas otežano diše ili puno dahće. Brnjica se mora maknuti i u slučaju pregrijavanja tijela ili mogućnosti povraćanja.


Kako zaustaviti krvarenje?

Ako pas krvari, aplicirajte direktni pritisak na ranu s čistim komadom odjeće ili zavojem ili rukom. Ako od toga krvarenje ne stane, primjenite još odjeće ili zavoja, ali ne mičite prvi sloj održavajući stalni pritisak i pozovite pomoć, ako ju trebate.


Ogrebotine mogu dovesti do infekcije

Ogrebotine su uglavnom manje. Mogu biti praćene manjim krvarenjem, a zabrinutost izaziva moguća infekcija. S rane maknite nečistoću i strane čestice. Očistite ranu s dovoljno otopine betadina, fiziološkom otopinom ili vodom. Zamotajte ozljedu čistom odjećom ili zavojem, te kontaktirajte veterinara.


Pomozite psu da diše

Ako pas ima problem s disanjem, maknite mu ogrlicu i provjerite je li dišni put slobodan. Dišni put može ztvoriti strani objekt, mnogo sluzi ili vlastiti jezik. Očistite psrtima usta psa ili lagano povucite jezik prema naprijed kako bi maknuli ono što smeta prolasku zraka. Pazite da Vas pas ne ugrize. Ako pas ne diše 60 sekundi može se primjeniti umjetno disanje. Pritom opet morate biti sigurni da je dišni put slobodan, zatvorite psu usta, i svoja usta stavite psu na nos i izdahnite. Morate vidjeti kako se prsa psa pomiču. Možete to nastaviti raditi dok pomoć ne stigne.

Izvor: http://www.vetinfo.com/

Nema komentara:

Objavi komentar