subota, 14. siječnja 2012.

Modificiranje agresivnog ponašanja kod psa

Agresivno ponašanje je loš oblik ponašanja kod svakog psa, i mnogo se pasa napušta svake godine baš zbog tog razloga. Većina agresivnog ponašanja se može korigirati pravim odabirom metode korigiranja ponašanja i strpljivošću.


Tipovi agresije

Svaki iskusan trener će prvo vidjeti koji oblik agresije pas ispoljava prije korekcije. Neki tipovi agresivnosti uključuju:
  • Agresiju izazvanu strahom (strah od opasnosti ili ozljede)
  • Socijalnu agresiju (ili rivalstvo; pas je posesivan za svojim statusom alfa psa)
  • Teritorijalnu agresiju (pas nasilno brani "svoje" podučje)
  • Posesivnu agresija (postaje agresivan ako se netko približi njegovoj hrani ili igračkama)
  • Zaštitnu agresija (pas pretjerano štiti članove obitelji)
  • Agresiju izazvana boli (ozlijeđen pas može postati agresivan jer je u boli)
  • Frustracijsku agresija.

Medicinski uzroci

Prije poduzimanja određenih koraka, odvedite psa veterinaru na pregled kako bi se otkrio eventualni medicinski razlog njegovom ponašanju. Bolestan pas može doživljavati milovanja i maženje kao bolno.
Uključite psa u program modificiranja ponašanja ako ste  isključili medicinske uzroke. Nemojte se agresijom boriti sami. Ponekad je bolje to prepustiti stručnoj osobi koja će prvo prepoznati o kakvom tipu agresije se radi i znat će se postaviti prema tome.


Ne koristite agresiju, kako bi ispravili agresiju

Nikada nemojte reagirati na agresiju psa kaznom ili negativnim stimulansom. Ne zaključavajte ga, ne napadajte i ne koristite šok ogrlice. Ovakvi postupci mogu pogoršati situaciju i povećati agresivnost kod psa.


Lijekovi u modificiranju ponašanja

Psima se ne mogu davati lijekovi kako bi se jednostavno rješila agresivnost. Svaki takav pokušaj će rezultirati njenim povratkom.
No, postoje lijekovi koji mogu pomoći u modificiranju ponašanja. Oni stabiliziraju raspoloženje psa i pomažu mu u opuštanju dok proces modifikacije napreduje, te ga čine manje agresivnim dok ga se uči drugačije proživljavati situacije koje kod njega uzrokuju agresivnost.


Neizlječiva agresija

Bez obzira na to koliko su metode modifikacije ponašanja dobre, ponekad se agresija jednostavno ne može rješiti kod nekih pasa. Ili su previše nasilni ili su nepredvidivi. To je vrlo čest slučaj kod pasa koji su uzgajani samo za borbe i vrlo često ih se eutanazira zbog proživljenih emocionalnih trauma.


Izvor: http://www.vetinfo.com/

Nema komentara:

Objavi komentar