subota, 5. studenoga 2011.

Dijabetes insipidus kod pasa


Dijabetes insipidus je zdravstveno stanje kod kojeg je poremeća ravnoteža vode. Jednom kada se znakovi ove bolesti prepoznaju , važno je odraditi pretrage, kako bi se isključile ostale moguće bolesti. Nakon toga, veterinar će predložiti liječenje prema ozbiljnosti simptoma.

Dvije su vrste dijabetesa insipidusa:
  • centralni dijabetes insipidus
  • nefrogeni dijabetes insipidus.
Prvi se razvija kada u organizmu nema dovoljno ADH (antidiuretskog hormona) kojeg proizvodi hipofiza. Nefrogeni nastaje kada bubrezi ne reagiraju na taj isti hormon. Bez obzira na iste simptome, ove dvije vrste dijabetesa se liječe različitim načinima.

I centralni i nefrogeni dijabetes insipidus se pojavljuju kao posljedica kongenitalnih defekata. Također, centralni se može javiti zbog tumora ili traume hipofize. U nekim slučajevima, uzrok same bolesti je nepoznat. Nefrogeni dijabetes insipidus može biti uzrokovan metaboličkim poremećajem ili lijekovima.

Dva su znaka koja mogu kod psa upućivati na ovu bolest, polidipsija (pretjerana žeđ) i poliurija (pretjerano mokrenje). Brzo nakon što primjetite ove simptome, bilo bi dobro odvesti psa na vetrinarski pregled i postavljanje ispravne dijagnoze.


Liječenje

Desmopressin se koristi u liječenju centralnog dijabetesa insipidusa. Ovaj lijek ima isti učinak kao i antidiuretski hormon. Ako se odabere ovaj način liječenja, veterinar će preporučiti dostupne oblike lijeka (nosna pumpica, tekućina za subkutanu injekciju, tablete).

Psima koji boluju od nefrogenog oblika bolesti daju se tijazidni diuretici. Preciznije, chlorothiazid. Ovaj lijek može povećati koncentraciju urina u bubrezima. Drugi lijek odabira je chloropropamid, lijek koji povećava potenciju antidiuretskog hormona. No ovaj lijek nije uvijek učinkovit. Nesteroidni protuupalni lijekovi su treća opcija u liječenju.

Pas može živjeti s bolesti čak i ako se ne liječi. Tada morate biti sigurni da ima na raspolaganju uvijek dovoljno vode. Posljedično tome, morat ćete ga češće puštati van kako bi obavio nuždu. Ako je unos vode ograničen, ozbiljnost simptoma će se povećati i pas može pasti u komu i umrijeti zbog dehidracije.


Nema komentara:

Objavi komentar