subota, 5. studenoga 2011.

Prehrana psa s pankreatitisom (upalom gušterače)


Ako pas boluje od upale gušterače, prehrana mu se mora prilagoditi. Pankreatitis je vrlo bolno stanje i može izazvati mučninu i povraćanje. često je uzrokovan visokim udjelom masnoća u krvotoku. Promjene u ishrani mogu pomoći u smanjenju upale.

U ovom stanju, pas može odbijati hranu i vodu što opet vodi u dehidraciju. Dehidracija uzokuje disbalans elektrolita  i eventualnu srčanu aritmiju. Organi uz gušteraču se mogu oštetiti enzimima gušterače. Hemoragija je također moguća. Lijekovi pomažu u smanjenju mučnine i povraćanja. Lijekovi protiv bolova smanjuju bolove i upalu. Psu je potrebno davati tekućinu kako bi bili sigurni da pas neće dehidrirati, što je čest slučaj kod pasa s pankreatitisom.
Neki slučajevi pankreatitisa su uzrokovani reakcijom na lijekove koje pas uzima. Prestankom uzimanja tih lijekova i stanje s gušteračom se poboljšava. Ako je toksin uzrokovao upalu, liječenje otrovanja pomaže. Ako neka izraslina na gušteraći izaziva upalu, operacija je najbolje rješenje. U suprotnom, promjena u prehrani je najvažniji aspekt liječenja.

Pas s pankreatitisom treba biti na nemasnoj hrani s mnogo ugljikohidrata. Hranu mu treba davati nekoliko puta na dan da bi se održala ravnoteža nutrijenata i elektrolita u krvi. Mnogi veterinari preporučaju tri obroka kroz dan. Potaknite unos vode tako što će ona imati okus po mesu ili kupnjom fontane za pse.

Kod izbora suhe hrane potražite onu koja je napravljena od peradi i morskih proizvoda. Govedina, svinjetina, janjetina i pačetina su masnije od piletine i puretine. Veterinar Vam može dati preporuku suhe hrane. Uvijek na hrani pročitajte sastav i vidite sadrži li ona životinjske nusprodukte (i takvu hranu izbjegavajte). Također bi trebali izbjeći hranu koja sadrži pšenični gluten, kukuruzni gluten i soju.

Neki vlasnici pasa više vole sami pripremati hranu. Popularni recept za obrok psa s pankreatitisom uključuje pileća prsa, bezmasni jogurt, povrće, krumpir ili slatki krumpir i probiotike.
Ako želite sami pripremati hranu, upitajte veterinara postoji li u okolici nutricionist za pse. On Vam može pomoći s planom prehrane koji pomaže u ovoj bolesti. Važno je nakon toga pratiti savjete. Hrana napravljena kod kuće mora imati pravilne omjere mesa i kvalitetnih ugljikohidrata, kao i aminokiselina, vitamina i minerala.

3 komentara:

  1. Zanimljiv članak, također dobre savjete možete potražiti ovdje. hrana za pse

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve i puno detaljnije za pse s pankreatitisom možete pronaći na Quori, na engleskom. Upala gusterace ima skracenicu EPI na engleskom. Mom psu je taj članak doslovce spasio zivot, jer su svi ovi savjeti koji se nalaze po internetu, nepotpuno i nedovoljni.
    Preporucam, izmedju ostaloga, preci na sirovu hranu (BARF), i to onu blazu varijantu od Natures Wealtha, koju ćete namakati u enzimima na toplom mjestu pa i do 30 minuta.
    Sretno

    OdgovoriIzbriši
  3. Moj pas već par godina se muči s pankreatitisom na posebnoj je prehrani, trudim se da unosi dovoljno tekućine, dajem mu pankreazin tbl kao dodatak al on i dalje zna imat napadaj tj upalu da moramo na infuziju itd.. Dosta pokazuje umor i nije za neke setnje..

    OdgovoriIzbriši