srijeda, 2. studenoga 2011.

Dijagnoza cushingove bolesti kod pasa


Ako sumnjate da pas boluje od cushingove bolesti, odvedite ga veterinaru na pregled. Takvom psu treba napraviti kompletnu krvnu sliku, biokemijske pretrage i analizu urina. Abnormalne vrijednosti poput povišene alkalne fosfataze, kolesterola i ALT, i razrijeđeni urin su znakovi moguće cushingove bolesti i zahtijevaju daljnju obradu psa.

Omjer urinarnog kortizola i kreatinina pomaže u dijagnozi. Vlasnik psa bi trebao skupiti uzorak urina dok je ljubimac kod kuće (jer na taj način pas nije pod stresom). Doktor zatim šalje urin u laboratorij na obradu. Abnormalni rezultati traže daljnju obradu i dijagnostičke pretrage kod psa kako bi se ustanovilo boluje li od cushingove bolesti.

Slijedeći korak je provođenje supresijskog testa niskom dozom dexamethasona. Psu se daju niske doze ovog lijeka i 8 sati nakon davanja lijeka mu se vadi krv kako bi se utvrdila reakcija organizma. Kod zdravih pasa nalazimo smanjenu količinu krvnog kortizola, a kod onih koji imaju cushingovu bolest razina kortizola u krvi se ne smanjuje. Dodatno se može provesti ACTH stimulacijski test.

Abdominalni ultrazvuk je vrlo koristan. Doktoru omogućuje otkrivanje nepravilnosti trbušnih organa, a isto tako mogu se vidjeti nadbubrežne (adrenalne) žlijezde. Ako pas ima cushingovu bolest ovisnu o hipofizi, nadbubrežne žlijezde će biti ili normalne veličine ili povećane. Ako je cushingova bolest izazvana tumorom adrenalne žlijezde, jedna će žlijezda biti povećana ili će biti nejednolikog oblika. Nadalje, ako se otkrije tumor, veterinar može utvrditi je li se on proširio na okolne organe.


Nema komentara:

Objavi komentar