utorak, 1. studenoga 2011.

Simptomi karcinoma debelog crijeva

Simptomi karcinoma debelog crijeva su vrlo slični simptomima drugih bolesti i stanja kod pasa. Kada se ovi simptomi otkriju, vrlo je važno nadgledati njihovu učestalost, općenito ponašanje i pogoršanje simptoma. Nema lijeka za karcinom debelog crijeva (kolona) kod pasa, i dok neki psi bolje reagiraju na odabranu terapiju, ova bolest skoro uvijek ima fatalan završetak.

Dva su učestala tipa karcinoma debelog crijeva kod pasa. Adenokarcinom je dijagnosticiran kada jedan ili više tumora raste iz apokrine žlijezde koju možemo naći na obje strane rektuma. Kada su zahvaćeni limfni čvorovi i limfoidno tkivo u gastrointestinalnom traktu, tada to nazivamo limfom ili limfosarkom. Mnogo je opcija liječenja, a uspješnost ovisi o stadiju bolesti, općem zdravlju psa i individualnom odgovoru na liječenje.


Kolon

Kolon je drugi naziv za debelo crijevo. Zadaća mu je nakupljanje vlakana i otpadnih dijelova hrane koje tanko crijevo nije probavilo i iskoristilo. Kada ovaj sadržaj uđe u debelo crijevo, događa se jedna od tri stvari. Apsorbira se dio vode za organizam, priprema se za izbacivanje iz tijela ili se još razgrađuje na manje dijelove za korištenje organizma. Zdrave bakterije u ovom području stvaraju određene kemijske produkte  koje tijelo koristi za prehranu stanica kolona i održavanje pH razine koja sprječava apsorpciju toksina u tijelo. Kada se poremeti ovaj proces, zbog karcinoma kolona ili drugih gastrointestinalnih poremećaja, pojavljuju se određeni simptomi i procesi koji utječu na cjelokupno zdravlje Vašeg psa.


Simptomi karcinoma debelog crijeva

Simptomi ove bolesti su vrlo slični simptomima iritabilnog kolona i kolitisa. Uvijek treba s oprezom pristupiti psu koji ih pokazuje, jer i jedna i druga ova bolest može dovesti na kraju do karcinoma debelog crijeva.
  • Zatvor ili otežan prolazak fecesa može biti jedan od prvih znakova.
  • Krv ili sluz u stolici, i učestalo mokrenje zbog povećane žeđi.
  • Zbog karcinoma debelog crijeva pas ne mora pokazivati promjene u navikama jela, ili može početi povraćati i gubiti na težini.
  • Karcinom kolona vodi do gubitka dlake, osipa na koži, promjena u ponašanju, vrućice i slabosti mišića.

U dijagnosticiranju karcinoma debelog crijeva vrlo je korisno rtg snimanje. Veterinar može uzeti uzorak krvi na testiranje kako bi se putem nje utvrdili pravi razlozi simptoma. Ako se sumnja na karcinom kolona, može biti neophodno napraviti kolonoskopiju ili biopsiju tkiva kako bi se dijagnoza potvrdila.





Nema komentara:

Objavi komentar