srijeda, 2. studenoga 2011.

Liječenje cushingove bolesti kod pasa


Dva su oblika cushingove bolesti. Prvi je PDH - hiperadrenokorticizam ovisan o hipofizi, najčešći oblik bolesti koji se javlja se u 80% slučajeva. Kod ovog oblika javlja se pretjerana proizvodnja hormona koji potiču proizvodnju glukokortikoida. Najčešće se liječi oralnim lijekovima koji djeluju poput kemoterapije, uništavajući stanice nadbubrežne žlijezde koje proizvode glukokortikoide. Lysodren je lijek koji djeluje na taj način. Daje se sedam ili osam dana dok veterinar ne primjeti povlačenje simptoma bolesti. Na kraju ovog perioda treba provjeriti razine hormona u psećem organizmu kako bi se procijenilo djelovanje lijeka. Ako djeluje, propisuju se manje doze u naredno vrijeme samo za održavanje.

Ako je liječenje uspješno, simptomi se trebaju povući u šest mjeseci. Ako terapija ne djeluje nakon 30 dana konstantnog uzimanja potrebno je promijeniti lijek. Ako pas pokazuje nuspojave poput povraćanja, letargije i proljeva odmah konzultirajte veterinara.

Ovakav način liječenja je relativno jeftin i prikladan, no ima neke negativne učinke poput onog da se uništi previše tkiva nadbubrežne žlijezde. Za liječenje tog stanja potrebni su drugi lijekovi koji nisu u širokoj upotrebi.
Cushingova bolest vezana uz nadbubrežnu žlijezdu je uzrokovana tumorom te žlijezde. Može se liječiti ili lijekovima ili kirurški. Ovisno o tipu tumora, može biti učinkovita kemoterapija ili se tumor mora u potpunosti odstraniti. Kemoterapija i zračenje dolaze u obzir također kod tumora koji su maligni (što uglavnom nije slučaj).


Alternativno liječenje

Ako Vam se ne sviđa liječenje klasičnim lijekovima ili biste rado isprobali i alternativne mogućnosti, postoje neki holistički pristupi u liječenju ove bolesti. Pri tome vrlo važna zdrava prehrana bogata kvlaitetnim proteinima, bez konzervanasa i bespotrebnih kemikalija.
Maslačak se koristi za poboljšanje funkcije jetre, bubrega i nadbubrežnih žlijezda, dok se čičak koristi za detoksicirajuća tkiva. Uz njih postoje i drugi preparati koji mogu pomoći, no najbolje se raspitati u obližnjoj veterinarskoj ljekarni ili holističkom centru.



Nema komentara:

Objavi komentar