subota, 5. studenoga 2011.

Dijagnoza dijabetesa kod pasa

Dijabetes kod psa je stanje u kojem gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina za učinkovitu probavu hrane koju pas pojede. Zbog tog nedostatka hrana ne može prodrijeti u stanice gdje se koristi za razne procese, pa višak glukoze ostaje u krvi. Uobičajeni simptomi dijabetesa su pretjerana žeđ, učestalo mokrenje, pojačana glad i gubitak težine. Kako bolest napreduje, zahvaćen bude skoro svaki organski sustav u organizmu psa. Ako sumnjate da pas boluje od dijabetesa, odvedite ga na testiranje kod veterinara kako bi ne vrijeme počeli s liječenjem.


Dijagnoza

Prvi korak u dijagnosticiranju dijabetesa je pažljivo opisivanje simptoma veterinaru. Zbog toga što slični simptomi mogu biti posljedica i drugih bolesti, veterinar će provesti detaljan pregled psa. Pregledom se mora utvrditi koji su sustavi zahvaćeni (srce, bubrezi, oči,...)

Veterinar može provesti i analizu urina, u svrhu saznanja količine glukoze koja se u njemu javlja. To se jednostavno radi uzimanjem uzoraka mokraće psa i uranjanjem papira s indikatorima u samu mokraću. Boje indikatora se mijenjaju ovisno o količini glukoze u urinu.

Veterinar će možda htjeti potvrditi nalaz urina s analiziranjem krvi ako je količina glukoze u urinu povišena. Obradom krvi se saznaje postoji li povišena koncentracija glukoze u krvi. Analiza krvi zahtijeva uzimanje uzorka krvi iz vene psa.

Dodatne pretrage se mogu provoditi i na uzorku urina i krvi ako se postavi dijagnoza dijabetesa. Urin se još može testirati na prisutnost proteina. Prisutnost proteina upućuje na stanje u kojem je dijabetes počeo razarati mišićno tkivo kako bi se osigurali nutrijenti za organizam psa. Također se može provesti pretraga krvi na hemoglobin A1c kako bi se utvrdilo koliko dugo postoji stanje povišene koncentracije glukoze u krvi. Analizom krvi može se utvrditi i stanje i funkcija bubrega.


Liječenje

Liječenje uključuje kombinaciju lijekova, hrane i vježbe. Pronalazak ispravnog balansa ključ je kontrole dijabetesa i sprječavanja komplikacija.
Lijekovi - Za psa koji boluje od dijabetesa, propisuje se inzulin, i njegovo davanje kod kuće putem injekcija.
Hrana - Niskoproteinska prehrana se preporuča za pse s dijabetesom da bi se smanjilo opterećenje bubrega i zaštitila njihova funkcija.
Vježba - Redovito vježbanje je vrlo bitno za pse dijabetičare kako bi se bolest stavila pod kontrolu.


Dijagnosticiranje dijabetesa u ranoj fazi bolesti je vrlo važno kako bi se spriječile njegove negativne posljedice na organizam. Jednom kada je dijagnoza kompletna i pas koristi lijekove, uzima prilagođenu hranu i vježba redovito, život s dijabetesom prelazi u rutinu. S malo truda s vaše strane, pas s ovom bolesti može živjeti dugo i sretno.

Nema komentara:

Objavi komentar