četvrtak, 3. studenoga 2011.

Znakovi demencije kod pasa

Demencija zahvaća funkcije mozga kod starijih pasa. Ako vjerujete da se kod Vašeg psa pojavila demencija, usporedite njegovo ponašanje sa niže navedenim simptomima koji se pojavljuju kod ove bolesti.
  • Zbunjenost
  • Pas slabije odgovara na Vaše zahtjeve
  • Zaboravljivost
  • Lutanje kroz kuću
  • Izgubljenost u kutevima
  • Nespretnost u kući
  • Pas se ne odaziva na svoje ime
Kod psa se također može pojaviti poremećen ritam spavanja i budnosti, zagledanost u prostor, veća osjetljivost na hladnoću i neprepoznavanje poznatih ljudi. Progresija ove bolesti uključuje i smanjenje kognitivnih sposobnosti u tolikoj mjeri da više nije sposoban za funkcioniranje u kući i interakciju s članovima obitelji.


Liječenje

Nekoliko je načina liječenja demencije kod pasa. Anipryl je jedan od najčešće korištenih lijekova. Djelatna tvar je L-deprenil. Ponekad se koristi u liječenju Alzheimerove i Parkinsonove bolesti kod ljudi. Anipryl radi tako da povećava količinu esencijalnog neurotransmitera, dopamina. U jednom mjesecu korištenja ovog lijeka oko 75% pasa pokazuje regresiju simptoma demencije i poboljšanje ponašanja. Kod nekih pasa potrebno je bar 60-dnevno korištenje.

Mnogo je dostupne hrane za pse koje u svojem sastavu imaju mješavinu antioksidanata koja uspješno usporava i smanjuje oštećenje mozga zbog starenja. Kod 74% starijih pasa koji su nespretni u kretanju po kući, nakon prilagođene prehrane od mjesec dana, javlja se značajno poboljšanje. 61% pasa čak pokazuje i veći entuzijazam u pozdravljanju članova obitelji nakon prehrane takvom vrstom hrane.

Mnogi vlasnici pasa vole prirodne lijekove. Jedan od takvih je CholodinR, preparat vitamina B koji pomaže u ublažavanju simptoma demencije.

Nema komentara:

Objavi komentar