subota, 5. studenoga 2011.

Planiranje prehrane psa s dijabetesom


Ako se prodržavate plana prehrane, psu s dijabetesom možete osigurati normalnu razinu šećera u krvi. Nadzor dijabetesa podrazumijeva provjeravanje koncentracije glukoze u krvi, redovito vježbanje i promjene u prehrani.
Neki tipovi dijabetesa se mogu stabilizirati prehranom, a ne inzulinom, stoga je u tim slučajevima hrana ključ uspjeha. Naučite sve o prehrani kako bi i Vaš pas bio sretniji.

Dva važna elementa i prehrani takvih pasa u hrana s viskom udjelom proteina i niskim udjelom ugljikohidrata. Neki su ugljikohidrati dobri zbog visokih udjela vlakana, no kukuruz, rižu i gluten treba izbjegavati. Neki veterinari vole davati medicinsku hranu koja ide na recept, postoje i druge opcije. U nekim takvim hranama postoje nepotrebni sastojci koji su ustvari bogati ugljikohidratima i loš su izbor. Njčešći sastojci takvih hrana su:
  • kukuruz,
  • celuloza u prahu,
  • kukuruzni gluten,
  • pileći nusprodukti,
  • aroma pileće jetre.
 Većina konzervirane hrane bolja je opcija od suhe. Bez obzira na to koju hranu dajete psu, s veterinarom raspravite koliko je bogata ugljikohidratima, te nek Vam veterinar izračuna koliko inzulina ona zahtijeva.


Koju hranu izbjegavati?

Najvažnije je eliminirati šećer iz prehrane psa. Većina kupovnih psećih poslastica u svom sastavu imaju šećere. Stoga je najbolje napraviti vlastiter kućne poslastice. Dosta pasa voli sirovo povrće, pa im kao poslasticu pokušajte dajte sirovu brokulu ili grašak.
Održavajte unos masnoća na minimumu. Nemojte psu davati masnoću od plića ili svinjsku kožu. Oboje je vrlo masno i nije zdravo. Svinjeći but je dosta mastan i nije neki izbor za psa s dijebetesom. Mljevena junetina je također vrlo masna. Psima s dijabetesom nemojte davati nadomjestke glukozamina. On utječe na nivo inzulina. Isto tako, najbolje je izbjegavati nadomjestke od ribljeg ulja.


Veličina obroka

Psi s dijabetesom trebaju jesti minimalno dva obroka dnevno, tri bi bilo poželjno. Tako se lakše održava količina šećera u krvi kroz dan. Injekcije inzulina najbolje je davati pola sata nakon obroka.
Kako bi stekli naviku češćeg hranjenja psa, dajte mu jesti svaki put kada Vi sami idete jesti. Kada uzimate doručak, neka i pas jede, i tako za svaki obrok u danu.
Bolje je da pas pojede više puta na dan manji obrok, nego jedan veliki.


Nema komentara:

Objavi komentar