utorak, 6. rujna 2011.

3 glavna znaka šećerne bolesti (dijabetesa) kod mačke

Mačke s dijabetesom vrlo često imaju dolje opisane znakove ove bolesti. Ova bolest često je uzrokovana nezdravom prehranom i debljinom. Znakovi bolesti su sljedeći:
  • Povećan apetit uz gubitak težine - pošto mačka ne dobiva dovoljno hranjivih tvari iz normalne količine hrane, jede više. No, gušterača ne stvara dovoljno inzulina kako bi regulirala glukozu u krvi, mačka gubi na težini. Promjena u prehrani može biti dovoljna da bi se bolest kontrolirala u ranoj fazi, pošto je debljina jedna od čestih uzroka same bolesti. Mačke se u divljini hrane uglavnom sirovim mesom, pa pokušajte zamjeniti prerađene hranu s proteinima bogatim mesom poput mljevene puretine i piletine. Na ovaj način smanjuje se unos šećera u organizam mačke, a s tim se smanjuje i potreba za njegovom preradom. Neki veterinari preporučaju dijetu punu kompleksnih ugljikohidrata i vlakana kako bi se kontrolirala razina šećera u krvi. Uvijek razmotrite opcije zajedno s veterinarom. Ako primjetite nagli pad inzulina, povećajte hranjive tvari poput vitamina B, C, E i kalija u prehrani mačke.

  • Mačka pije više vode no inače - mačka jede više, a gubi na težini, stoga organi pokušavaju stvoriti ravnotežu. Bubrezi koriste vrlo velike količine vode kako bi odstranili višak glukoze iz krvi, pošto ona više nije regulirana od strane gušterače. Zato je mačka konstantno žedna i pije vodu kako bi zadovoljila bubrege. Ako promjena u prehrani nije dovoljna da bi kontrolirali simptome dijabetesa kod mačke, može joj se davati inzulin. U tom slučaju morat ćete paziti i na raspored obroka.

  • Mačka češće mokri - velike količine vode koje mačka konzumira za rezultat imaju učestalo mokrenje. Takav urin je razrjeđen, pun glukoze. A kao posljedica pretjeranog rada bubrega, može nastati njihovo oštećenje u kasnijim fazama bolesti. Kada primjetite da mačka učestalo koristi posudu s pijeskom za nuždu, pomislite na dijabetes i tražite druge znakove. Recite to veterinaru prije nego šećerna bolest uzrokuje još i bolest jetre, probleme u cirkulaciji krvi, kataraktu očiju ili srčanu bolest.

Pravovremena dijagnoza dijabetesa može prevenirati bolesti očiju kod mačke, dobitak na težini, zatajenje bubrega i ranu smrt. Stoga, pratite zdravlje svog malog prijatelja kako bi dugo uz Vas živio.