petak, 2. rujna 2011.

Kunić i putovanje


Za mnoge, putovanje je čisto uživanje. Za male ljubimce kuniće, putovanje može biti iznimno stresno, pogotovo ako životinja nije naučena na putovanje autom. Kako god, možete osigurati da Vaš kunić sigurno proživi putovanje ako slijedite slijedeće upute.


Potrebne stvari
  • Kavez (za prijevoz)
  • Boca s vodom
  • Hrana
  • Sijeno
  • Svježe zeleno povrće
  • Ručnik / deka
  • Piljevina

    Zeca pripremite za putovanje tako što ćete ga povremeno voziti u autu. Počnite sa vožnjom u trajanju od pola sata, tada vrijeme povećajte na 45 minuta i povećavajte dok ne dođete do razdoblja od 2 -3 sata provedenih u vožnji.

    Spakirajte sve što će Vam trebati kad dođete na odredište: svježe sijeno, piljevinu, zeleno povrće, hranilicu i pojilicu i omiljene igračke. Također tražite od veterinara lijek koji možete dati kuniću ukoliko primjetite da je došlo do zastoja u probavi.

    Odaberite kako će kunić putovati, u putnom ili kavezu regularne veličine. Ako imate namjeru putovati više dana, bolje bi bilo da kunić putuje u većem kavezu.

    Prije polaska osigurajte kavez od sklizanja prilikom kočenja, ubrzavanja i sličnih radnji. Također nemojte da na kavez bude direktno usmjereno puhanje klima uređaja ili grijanje. Ne držite kavez kunića na podu ispred prednjeg sjedala jer ukoliko u auto prođu toksični plinovi vrlo lako otruju kunića.

    Ako putujete tijekom vrućine, upalite klimu ako je imate u automobilu. U suprotnom, stavite u kavez bocu smrznute vode ili hladne ručnike uz koje zec može ležati.

    Radite češće stanke, i provjeravajte je li kunić dobro. Potaknite ga popije vode i pojede malo friškog povrća ili sijena. Normalno je da kunići neće ni piti ni jesti dok su u autu. Zato je potrebno često stajanje, kako bi kunić mogao u miru nešto prigristi.

    Nikada ne ostavljajte kunića samog u autu (ni po zimi, ni po ljeti).

    Pozorno pratite koliko kunić jede i defecira tijekom i poslije puta. Putovanja mogu biti iznimno stresna, pogotovo za osjetljive kuniće i one koji nisu navikli putovati. Važno je na vrijeme uočiti probleme s probavom, jer ako se previde, kunić može uginuti.

    Nema komentara:

    Objavi komentar