utorak, 27. rujna 2011.

Atibiotici u liječenju infekcije kože pasa

Antibiotici  su učinkoviti u liječenju kožnih infekcija kod pasa. Većina ih je uzrokovana stafilokokima, a mogu ih uzrokovati i druge bakterije. Ispravna dijagnoza i liječenje su potrebni kako bi pomogli svom psu.


Antibiotici za kožne infekcije

Važno je da veterinar ispravno identificira bakteriju koja je uzročnik infekcije prije nego što propiše antibiotik. Postoji mnogo različitih antibiotika. Svaka vrsta djeluje na specifični soj bakterija. Ako se ne odabere ispravan antibiotik, on neće imati ili će imati tek minimalni učinak na infekciju, a ona se k tome može još i pogoršati.
Niže navedeni antibiotici često se koriste u liječenju infekcija kože. Djelovanje im se razlikuje prema prodiranju kroz kožu, bakterijskoj aktivnosti u gnoju i tkivima, učinkovitosti prema određenoj vrsti bakterija i ozbiljnosti infekcije.
  • Makrolidi su antibiotici uskog spektra i najučinkovitiji su protiv gram pozitivnih bakterija. U ovu skupinu antibiotika se ubrajaju eritromicin, linkomicin, klindamicin i tilozin. Doziranje ovisi o specifičnom lijeku koji se koristi.
  • Penicilini M su također antibiotici uskog spektra, učinkoviti protiv gram pozitivnih bakterija. Antibiotik za pse iz ove grupe je oksacilin.
  • Penicilini A imaju širi spektar djelovanja od Penicilina M. U ovu grupu ubrajamo amoksicilin s klavulonskom kiselinom.
  • Cefalosporini su antibiotici širokog spektra, i učinkoviti su u borbi protiv mnogo vrsta bakterija. Cephalexin i Cephadroxil su dva antibiotika ove grupe koja se primjenjuju kod pasa.
  • Sulfonamidi - diaminopirimidini su antibiotici širokog spektra učinkoviti protiv više vrsta bakterija. U ovu grupu ubrajamo trimetoprim-sulfat i ormetoprim-sulfadimetoksin.
  • Flourokinoloni imaju široki spektar i izvrsno prodiranje u tkivo. Enrofloksacin, marbofloksacin, difloksacin i orbifloksacin ubrajamo u ovu skupinu antibiotika.
Dakle, velika je raznolikost primjenjivih antibiotika. Ima i onih koji se primjenjuju intramuskularno, kao i oralnim putem, no zbog njihove apsorpcije ne preporučaju se kod pasa.


Primjena antibiotika

Postoje određena pravila kod upotrebe antibiotika u liječenju infekcija.
  • Koristite ispravan antibiotik. Normalno, svaki puta veterinar propisuje antibiotik. Ponekad vlasnici požele liječiti svog psa sa ostacima antibiotika od prošle infekcije. 
  • Antibiotik se mora davati u ispravnoj dozi. Pročitajte upute na pakiranju i pažljivo ih slijedite.
  • Vrijeme primjene antibiotika je vrlo važno, kako bi se u organizmu uvijek održavala određena koncentracija lijeka. Ako se antibiotik ne daje u pravilnim vremenskim razmacima, ne mora biti učinkovit kao što bi bio pri regularnom davanju.
  • Koristite antibiotik do kada je rečeno. Bez obzira na to jesu li se lezije i infekcija povukli kod psa, trebate psu nastaviti davati antibiotik do kada je to rekao veterinar. Na taj način ćete biti sigurni da je infekcija izliječena do kraja.


Nema komentara:

Objavi komentar