utorak, 13. rujna 2011.

Prirodne poslastice za pse

Neki vlasnici više vole hraniti svoje pse prirodnim poslasticama i nagradama, kako bi sprječili da psi unose u organiizam neprirodne sastojke. Psi su po genetici mesojedi i trebaju proteine u svojoj prehrani kako bi ostali zdravi. Hrana puna žitarica ne osigurava važne nutrijente za pseće zdravlje. U stvari, oni čak i vode do ozbiljnih oštećenja unutarnjih organa ili čak i do smrti.


Pametan izbor
Psi trebaju mnogo proteina kako bi nahranili organizam. Troše mnogo energije svakodnevnim aktivnostima. Trčanje, skakanje, igra i hodanje troše mnogo kalorija, stoga je potrebna zdrava prehrana bogata proteinima. To se može osigurati ako se psu daje govedina, janjetina, piletina i riba. Mesni nusproizvodi su uglavnom kosti i drugi otpatci od mesa. Također se u to ubarajaju pileće nogice i pileće kosti koji nisu bogati hranjivim tvarima.


Kosti
Kosti mogu biti odlična poslastica za psa. Zdrave su za zube, držeći ih čištima od naslaga kamenca i ujedno masiraju desni. Većina dućana u svojoj ponudi nudi kosti na odjelu mesa, ili ih možete nabaviti kod svog mesara. Kosti ne osiguravaju samo dentalno zdravlje, već i jedenjem koštane srži psi uzimaju potrebne nutrijente, te oponašaju ponašanje u prirodi.


Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi mogu također osigurati visoko kvalitetne proteine. Psu možete davati jaja ili male količine mlijeka (jer dosta pasa ne podnosi laktozu i ne može ju probaviti). Kako psu dajete novu hranu pripazite na probavu kako bi opazili eventualnu alergiju na hranu. Umjesto da psu dajete pravi sir, možete mu dati nadomjestak za sir napravljen od npr. soje.


Prijedlozi za nagrade
Nekoliko je brendova prirodnih poslastica na tržištu. No, Vi uvijek možete napraviti svoju. Dehidriranje jetrica nakon što ste ih marinirali preko noći napravit će ukusan obrok sušenog mesa. Dehidrirana piletina, losos, govedina i slatki krumpir su također prekrasne poslastice. Bilo koje meso marinirano s češnjakom, izrezano na manje komadiće i ohlađeno u frižideru također je dobar izbor. Češnjak čini dlaku sjajnom i kožu malo masnijom tako da se ni buhe na njoj neće zadržavati.


Zdrave poslastice
Uz to što poslastica mora imati dobar okus, trebala bi biti i zdrava. Neke kupovne poslastice sadržavaju visoko kvalitetne proteine od piletine, govedine, janjetine ili jaja, što pomaže u održavanju jakih kostiju i mišića. Vitamini i antioksidansi osiguravaju jaki imunološki sustav i također ih treba uključiti u prehranu pasa, zajedno s mineralima za zdravo srce. Omega 3 masne kiseline održavaju kožu i dlaku zdravima. Pazite da u kupovnoj hrani nema punilo punila koji nemaju nikakvu "pametnu" funkciju.