petak, 30. rujna 2011.

Kirurško odstranjenje katarakte kod pasa

Jedan od načina liječenja katarakte kod pasa je kirurško odtranjenje zamućene leće. Operaciju izvodi veterinar oftalmolog i uspješnost same operacije je 90%. Kod onih pasa kod kojih se vid nije vratio, vjerojatno postoji dublji uzrok koji nije otkriven prije same operacije. Razumijevanje samog postpuka je važno kako bi mogli odlučiti je li operacija pravi izbor za Vašeg psa.


Operacija i priprema

Prije same operacije psu je potrebno kapati oči određenim kapljicama. To su antibiotske kapi i daju se u cilju smanjenja rizika od infekcije oka dan prije operacije. Prema individualnoj procjeni veterinara, može psu prepisati i druge kapi.

Za ovu operaciju pas ide u opću anesteziju. Prije određivanja dana operacije veterinar će provesti sve potrebne krvne testove kako bi se uvjerio da je pas dovoljno zdrav da može podnijeti operaciju. Opća anestezija sprječava psa da se pomiče i "protestira" tijekom postupka.

Veterinar oftalmolog radi inciziju u oko dugu oko 2-3 mm. Kada je napravljena, u stražnju očnu sobicu se stavlja gusti gel kako bi održale strukture oka i izbjegla oštećenja.

Dva su načina odstranjivanja zamućene leće, a kojim će se to napraviti ovisi o vrsti katarakte i kirurškoj opremi. Katarakta koja se nije adherirala na kapsulu leće može se odstraniti fakoemulzifikacijom. U tom postupku se jedan instrument nalik na iglu uvodi u leću i vibrira preko 40000 puta u sekundi kako bi razbio otvrdnulu leću. Komadići se odstranjuju, i ostaje čista kapsula leće.
Ako je katarakta pričvršćena za kapsulu leće, cijela leća se odstranjuje. Pas će i dalje imati funkcionalan vid koji je mutniji od onog s umjetnom lećom.

Nadomjesni implantati su plastične leće, nalik na kontaktne leće, koje se umeću u praznu kapsulu leće. Omogućavaju psu da vidi oštrije i čišće. Umjetna leća je trajni dio oka Vašeg psa. Ako je odstranjena cijela leća, umjetna leća nije opcija jer u oku mora ostati kapsula prirodne leće koja drži na mjestu novu umjetnu.


Postoperativna briga

Nakon kirurškog zahvata psu se moraju kapati oči kako bi se spriječio nastanak infekcije ili druge komplikacije. Također mu se stavlja elizabetinski ovratnik da ne grebe šapama po očima. Ako se pridržavate danih uputa određeno vrijeme, problema u oporavku ne bi trebalo biti.

Operacija katarakte nije obavezna. Pas može funkcionirati i živjeti bez vida, no vraćanje oštrog vida mu olakšava daljnji život i sigurnost.

Nema komentara:

Objavi komentar