ponedjeljak, 26. rujna 2011.

Nakodnada vitamina i minerala kod štenaca

Mnoge vlasnike pasa zanima treabju li svojim štencima davati vitamine za štenad i druge hranjive tvari kao dodatak normalnoj prehrani. Tržište vitamina za pse je brzo rastuće i mnoge kompanije tvrde kako proizvode nadomjestke koji pomažu rastu i razvoju štenaca. Kako god, istraživanja su pokazala da je kvalitetna hrana dovoljna za razvoj psa. Nadalje, neki put vitamini ne samo da ne pomažu, već mogu i odmoći i napraviti dugotrajne probleme u zdravlju psa.


Problem vitamina za štenad

Vitamini za štenad svih pasmina potiču rast psa. Ako je mladi pas hranjen sa dobro izbalansiranom suhom hranom koja je odobrena od strane veterinara, imat će sve potrebne nutrijente u njoj koji su mu potrebni za rast i razvoj. Takvi vitamini mogu uzrokovati i prebrzi rast psa ili štene izraste na kraju u prevelikog psa. Prebrzi rast utječe na organizam psa i izaziva određeni stres i oštećenje kostiju, ligamenata i mišića. Ne kažemo ovdje da niti jednom psu ne trebaju vitamini ili neki dodatci prehrani. U stvari, kako pas stari, dobro je u prehranu uvesti neki vitaminski dodatak kako bi mu zaštitili zdravlje. Štenci, u suprotnom, normalno ne zahtijevaju dodatne vitamine u prehrani.


Tipovi vitaminskih nadomjestaka i njihovo djelovanje

Najučestaliji tipovi nadomjestaka sadržavaju masne kiseline i vitamin D, a oni služe za sjaj i održavanje kože i dlake. Ove tvari ne mogu značajnije naštetiti ljubimcu, no štenac ih dobiva iz dobro uravnotežene prehrane. Promjene na koži i dlaci su simptomi brojnih bolesti kod pasa, a ako ste ih zamaskirali s nadomjestkom vitamina vrlo vjerojatno nećete moći na vrijeme reagirati.
Omega 3 masne kiseline su također čest nadomjestak. Za riblje ulje i druge masne kiseline se tvrdi da sprječavaju niz bolesti kod štenadi. Dok su ovi nadomjesci vrlo korisni starijim psima i psima u posebnim stanjima, generalno oni nisu potrebni štencima. Za omega 3 masne kiseline još se tvrdi da povoljno djeluju na zdravlje srca. A za srce mladog psa puno su važnija redovita cijepljenja i preventiva.
Vitamin C se nikada ne treba dodatno davati psu. Psi ga proizvode sami, taman u onolikoj količini kolika im je potrebna. Vrlo lako se u njegovom organizmu može stvoriti višak vitamina C ako mu ga stalno dajete hranom koja je njime bogata, ili još gore ako psu dajete nadomjestak vitamina C. Iako je on topiv u vodi i nije odmah toksičan, njegov višak može uzrokovati bolestima kostiju, te oštećenjem i bolestima bubrega i jetre.
Umjesto da kupujete preparate bogate vitaminima i mineralima za svoje štene, uzmite malo vremena i pronađite hranu koja je prikladna za prvih 6 mjeseci njegovog života. Potrebna cijepljenja i veterinarski pregledi pomoći će u održanju njegovog zdravlja kako bi Vaše štene izraslo u zdravog odraslog psa.





Nema komentara:

Objavi komentar