četvrtak, 15. rujna 2011.

Vitamin B za mačke

Mačke obično dobiju sve potrebne vitamine dobro balansiranom prehranom. Zdrave mačke koje se dobro hrane ne trebaju nadoknadu vitamina. Jedino mačkama koje se oporavljaju od bolesti, starim mačkama, onima koje su anemične, dehidrirane ili gube vodu iz nekog drugog razloga normalno se prepisuju dodatni vitamini. B vitamin je nužan za izgradnju i rast stanica, za normalnu funkciju bubrega i proizvodnju energije. Vitamin B je topiv u vodi. Ako primjetite neki od simptoma nedostatka vitamina B konzultirajte se s veterinarom koje nadomjestke uzeti.


Kada propisati mački dodatno uzimanje vitamina B?

Kako je vitamin B topiv u vodi, teže se nakuplja u tijelu, a lakše eliminira urinom. Mačke više naginju nedostatku tog vitamina nego psi. Ako mačka nije uzimala nekoliko dana vodu i hranu, vrlo je vjerojatno da je izgubila puno vitamina B. Također se to može dogoditi mački koja je na lošoj ishrani. Vitamin B se gubi u nekim procesima proizvodnje komercijalne hrane. Riba koja nije pravilno obrađena može interferirati sa apsorpcijom vitamina B.
Vitamin B se može dodatno davati i u sljedećim slučajevima;
  • Mačkama koje pate od bolesti bubrega propisuju se injekcije vitamina B.
  • Veterinari daju injekcije B vitamina anemičnim mačkama.
  • Poremećaji u probavnom sustavu koji zahvaćaju crijeva, želudac ili gušteraču mogu smanjiti apsorpciju vitamina B.
  • Povraćanje ili proljev uzrokuju dehidraciju i gubitak vitamina.
  • Gubitak apetita i općenita usporenost mačke može biti znak nedostatka vitamina B (zbog kojeg organizam nema dovoljno energije).
  • Ozbiljni oblici nedostatka vitamina B mogu mačku odvesti u depresiju.

Kako se daje vitamin B?
On je dostupan u kompleksima vitaminskih formula za mačke, no nema specijalno formuliranog vitamin B posebno za mačke. Veterinar može propisati vitamin B12 (kobalamin) ili kompleks vitamina B oralno ili putem injekcije. Vitamin B koji se daje oralno je pripremljen za ljude i sadrži šećere i okuse koji ne moraju biti privlačni mačkama. Injekcije vitamina su preporučljivije, daju se pod kožu i gotovo da uopće ne bole mačku.
Ako mački trebate dati injekciju vitamina B, neka Vam veterinar prvo pokaže kako. Najbolje mjesto je slobodna koža na stražnjem dijelu vrata (tamo gdje mačka prima mačiće). Trebate mačku primiti za tu kožu, malo je povući da se odigne, zabosti iglu pod nju (ne više od 2 mm) i isprazniti špricu.


Rizik davanja vitamina B
Iako vitamin B nije toksičan, davanje u visokim dozama može kod mačaka izazvati anafilaktički šok. Životinjama za koje se zna da su preosjetljive na kobalamin ne bi se smio davati vitamin B12.

Nema komentara:

Objavi komentar