ponedjeljak, 26. rujna 2011.

Djeluje li električna ogrlica na lajanje psa kao što se reklamira?


Jedna od metoda dresure pasa je i korištenje električne ogrlice za pse, za npr. prestanak lajanja. Ideja same ogrlice je da ona proizvede blaži električni udar na psa kada on zalaje. Neki vlasnici nisu sigurni u njeno djelovanje i teško im je procijeniti je li vrijedno izvrgavati psa takvim udarima.


Ispravna dresura

Šok ogrlica je električna ogrlica, kojom se mijenja ponašanje psa blagim sturjnim udarima. Važan korak je pokazati psu kako ona radi. Udari trebaju biti pravovremeno izvođeni tako da se podudaraju s lošim ponašanjem. Na primjer, treba se dati kratki udar psu neposredno nakon lajanja (ne nakon 30 sekundi ili minute).
Pas treba naučiti povezati električni šok s negativnim ponašanjem. To se zove pozitivnom kaznom, jer se dodaje stimulus kako bi se smanjilo loše ponašanje (lajanje). Kada mozak poveže lajanje sa šokom, izbjegavat će ga. Ako se udar da prekasno ili prerano, pas ga neće moći povezati s lošim ponašanjem. I to može odvesti u druge probleme u ponašanju poput agresije i straha. Pas može čak početi i Vas izbjegavati ako udare poveže s Vama.


Nepravilna upotreba

Električna ogrlica se treba pravilno prilagoditi psu. Nivo električne stimulacije možete najčešće podešavati. Najbolje je pronaći najniži stupanj koji izaziva željenu reakciju prije nego dresura započne. Jači udar neće izazvati brzu reakciju kod psa. Nepravilna upotreba takve ogrlice može napraviti rane po vratu i izazvati bol kod psa. I ogrlicu i kožu ispod nje treba često pregledavati kako bi se na vrijeme uočilo bilo kakvo oštećenje. Rane se vrlo brzo mogu inficirati i stvoriti problem i Vama i psu.
Postoje ogrlice koje same detektiraju vibraciju i zvuk, pa nije potreban čovjek da ih aktivira. One su vrlo dobre u smanjenju nepotrebnog lajanja. Druga opcija su ogrlice koje šire neugodan miris kada se pas loše ponaša.
Električne ogrlice mogu biti uspješne u sprječavanju lajanja Vašeg psa. Kako god, ona bi trebala biti samo dio dresure i ne bi ju trebala koristiti nestručna osoba.

Nema komentara:

Objavi komentar