petak, 9. rujna 2011.

Znakovi urinarnih infekcija kod mačke

Urinarna infekcija je često stanje kod mačaka koje ako se ne liječi, može postati ozbiljno. Svaka joj je mačka podložna.
Problemi počinju kada se bakterije nakupe u mjehuru. Bakterije (najčešće E. Coli) umnožava se na toplom, mračnom mjehuru i šire se na ostatak mokraćnog sustava.


Brzo reagirajte
Ako se ova bolest ostavi ne liječena, upala mjehura i urinarnog trakta može se proširiti na bubege i uzrokovati pijelonefritis. To je stanje koje vodi do zatajenja bubrega. Upaljeni bubreg ili ureter može dovesti do sepse, bakterijske infekcije krvi.
Neliječena infekcija urinarnog trakta može završiti nemogućnošću mokrenja, potencijalno fatalnim stanjem kada mačka ne može uopće urinirati. Opstrukcija uretre je vrlo ozbiljna i traži veterinarsku intervenciju.


Simptomi
  • Naprezanje ili bol prilikom uriniranja - ako mačka pomokri vrlo malo urina, napreže se ili plače dok mokri, posumnjajte na urinarnu infekciju. Obratite pažnju na količinu mokraće kada čistite kutiju za mokrenje s pijeskom.
  • Inkontinencija - Urinarna infekcija može uzrokovati privremenu inkontinenciju. Mačka može imati miris po urinu i stalno se lizati po genitalijama.
  • Krv u urinu - često se može javiti u ovoj bolesti, no ponekad ju je teško primijetiti u kutiji s pijeskom.
  • Uriniranje van kutije s pijeskom - u slučaju bolesti mačka može početi urinirati po ravnim površinama poput kade ili pločica.
  • Pretjerana žeđ - pratite unos vode. Svako povećanje unosa vode u organizam trebao bi biti znak za zabrinutost.

Bolest donjih mokraćnih puteva
Ovaj naziv obuhvaća niz stanja koji pogađaju mačji urinarni trakt. Stres, dosada i nedosljednost u prehrani su povezani s ovom bolesti, isto kao i sama prehrana, okolina, težina i dob.


Bubrežni kamenci
Čest uzrok urinarnih infekcija mačke su mineralizirani kamenci ili kristali u urinu. Kristali su tvrdi i iritiraju mjehur, pa mačku čine podložnijom infekcijama. Kamenci su ponekad odgovorni za opasno blokiranje prolaska mokraće i nemogućnost mokrenja.


Prevencija kamenaca
Na recept se može kupiti specijalna hrana u kojoj su sastojci za razgradnju kamenaca. U tome može pomoći i komercijalna hrana koja promovira zdravlje urinarnog trakta i bubrega.


Naputci za održavanje zdravlja urinarnog trakta
  • Osigurajte mački stalno svježu vodu.
  • Prebacite prehranu na kvalitetnu konzerviranu hranu. Veća vlažnost hrane smanjuje koncentraciju urina.
  • Hranite mačku u više manjih obroka.
  • Ne dozvolite da mačka sama uzima hranu i određuje koliko će pojesti (npr. iz kutije).
  • Kutiju s pijeskom redovito čistite kako bi potaknuli njeno redovito korištenje.
  • Smanjite stres i povećajte stimulative iz okoline (poput igračaka).
Urinarne infekcije kod mačaka ne moraju biti ozbiljne ukoliko se liječe na vrijeme. Naučite se prepoznati znakove infekcije kako bi mačku što prije odveli veterinaru.