utorak, 13. rujna 2011.

Razumijevanje mačjih zvukova

Zvukovi kojima se mačka glasa mogu značiti različite stvari, jer mačke imaju širi vokalni repertoar od pasa. Ako živite s mačkom, može Vam biti važno što Vam mačka ima za reći.


Interpretacija mjaukanja

Najčešći zvuk koji mačka proizvodi je "mjau". I to je zvuk koji simbolizira glasanje domaće mačke. Mačići se često tako glasaju kada traže majčinu pomoć, i u divljini takvo glasanje s odrastanjem nestaje.
Kako god, domaće mačke koriste taj zvuk često, uglavnom kada traže pažnju. Više frekvencije mjaukanja obično znače da mačka želi češkanje, hranu, vodu ili igranje. Uz glasanje pratite i govor tijela, pa ćete znati što mačka želi. Mačka može čak koristiti i različite "mjauke"za svaki svoj zahtjev.
Mjaukanje u nižim frekvencijama uglavnom znači da je mačka uznemirena ili uplašena. Često ćete čuti ovakvo glasanje kada svoju ljubimicu vodite veterinaru.


Shvatite predenje mačke

Nije potpuno jasno kako točno mačka prede, no smatra se kako predenje nastaje brzim kontrakcijama laringealnog mišića. Predenje se povezuje sa zadovoljnom mačkom koja uživa u onome što radi.
Ponekad mačke mogu presti i kada su uznemirene. Razliku ćete uočiti promatrajući ponašanje i govor tijela. Ako su uši položene unatrag, zjenice široke i tijelo napeto, mačka je uznemirena. Ako se još k tome mačka bori da pobjegne od Vas, vjerojatno joj se ne sviđa kako postupate s njom.


Zvukovi borbe

Mačke se glasaju vrlo bučno kada se bore ili kada su uplašene. Tada uglavnom sikću, reže, zavijaju ili vrište. Proizvode te zvukove kad se osjećaju ugroženima kako bi upozorile napadača da se povuče. Ako se ogluši na upozorenje, mačka će vrlo vjerojatno napasti. Dobro je to znati kada ste u kontaktu sa stranom mačkom ili u isti prostor stavljate nepoznate mačke.
Dugi, usamljeni krik ili urlik može značiti da je mačka u boli. No, mnoge mačke ne pokazuju bol glasanjem jer smatraju kako tako pokazuju svoju slabost i u divljini bi bile lako napadnute.


Zvukovi lova

Kada mačka lovi svoj plijen, napraviti će zvuk poput cvokotanja (a ponekad poput cvrkutanja, kao da mu je hladno) svojim zubima dok se približava svom plijenu. Mnogi vlasnici kućnih mačaka nikada neće čuti ovaj zvuk jer njihove mačke ne love. Kako god, možete primjetiti da se mačka tako glasa kada primijeti pticu kroz prozor.



Tihe mačke

Ako Vaša mačka ne pravi mnogo buke, to nije uvijek znak za uzbunu. mnoge mačke koje nisu odrasle u kući su tihe, a neke vrste mačaka su jednostavno manje "razgovorljive". Ako se mačka nekada mnogo glasala, a sada ne, to može ukazivati na zdravstveni problem i stoga bi trebali posjetiti veterinara.
Mačke imaju mnogo načina komunikacije, a sa ljudima komuniciraju na samo nekoliko. Važno je da probate shvatiti i razumijeti mačje zvukove, kako bi znali pravilno reagirati u pojedinim situacijama.