ponedjeljak, 12. rujna 2011.

Prirodna hrana za pse


Prirodna hrana može poboljšati zdravlje Vašeg psa, a ponekad i raspoloženje. Nekoliko je sastojaka koje bibilo mudro da unesete u prehranu. Glavno obilježje prirodne hrane je da treba biti što sličnija hrani koju bi pas jeo u svom prirodnom staništu.


Najprirodnija hrana za pse
Istraživanja su potvrdila da se psi nisu mnogo promijenili od svojih divljih kolega ako se gleda iz perspekive probave. To potvrđuje tezu kako bi se pseća hrana trebala oponašati onu koju bi pas jeo u divljini, dakle biološki prikladnu sirovu hranu. Takva prehrana se sastoji od u osnovi od mnogo proteina koje divlji pas dobiva iz sirove životinje i sirovih kosti. Točno tako se prehranjuju psi u divljini. Mali udio u pehrani zauzima povrće i voće koje pas uzima unosom raznih biljaka i proizvoda drveća.


Namirnice koje treba izbjegavati
Mnogi sastojci u komercijalnoj psećoj hrani su u najboljem slučaju nepotrebni, a u najgorem štetni za pse. Mala količina žitarica neće naštetiti psu, no u divljini psi ih izbjegavaju. Razlog tome je slijedeći; previše žitarica vodi debljanju pasa i usporava njihov probavni sustav. Sastojci poput kukuruza, soje, punila, boja i mesnih nusproizvoda nisu zdravi za pse. Također mogu uzrokovati debljinu, alergije i razne bolesti.



Drugi oblici skroz prirodne hrane za pse
Iako je sirova hrana najbolji izbor, možete hraniti svog psa i sa hranom iz konzerve koja je vrlo slična prirodnoj hrani. Tražite konzerve u kojima nema ili ima vrlo malo žitarica. Provjerite da su sastojci zadovoljavaju potpunu prehranu. Meso bi trebalo biti u najvećoj količini. Ako piše "piletina" ili "divljač" to znači de je u konzervi pravo meso. A ako piše "pileći obrok" ili "pileći nusprodukti" znači da je to visoko obrađena, skoro umjetna hrana. Dobro je da na konzervi pišu sastojci koje bi Vi jeli da je to hrana za ljude. Prirodna hrana za pse ne sadrži puno dodataka, punila i nije ju izmislio neki "stručnjak" ili "znanstvenik".



Prednosti prirodne prehrane
Prirodna prehrana nije zamjena za redovite veterinarske preglede i kontrole, ali može pomoći održati zdravlje vašeg ljubimca, i spriječiti nastanak alergija, bolesti i problema u ponašanju. Psi uzimaju vlažnost i tekućinu kroz crijeva, tako da su fluidi iz sirovog mesa vrlo važno za hidrataciju psa. Odsutnost žitarica i obrađenih namirnica pomaže psima koji naginju alergijama jer tako se osigurava dobra probava kod psa. Također, izbjegavaju se i svi problemi koje uzrokuje povećana tjelesna težina. Manje je vjerojatno da će pas dobiti dijabetes ako ga održavate u formi .