utorak, 27. rujna 2011.

Mogu li ljudi dobiti buhe od pasa?


Ako je Vaš pas zaražen buhama, vjerojatno se pitate hoće li one prijeći na Vas? Sveukupno postoji više od 2000 vrsta buha, ali samo nekoliko može živjeti na ljudima. Buhe koje tipično žive na psima, ne mogu preživjeti na ljudskoj krvi, ali mogu biti neko vrijeme na čovjeku ili njegovoj odjeći i prijeći na drugog psa. Buha se teško rješiti, jer se iznimno brzo razmnožavaju i lako se prenose s jednog nositelja na drugog svojim velikim skokovima.

Neki znanstvenici vjeruju kako su buhe na zemlji više od 55 milijuna godina. Također smatraju kako su se u početku hranile biljnim sokovima drveta i ostalih biljaka, a razvile su se u nametnike koje se hrane krvlju ptica, životinja i ljudi. Najstarija poznata vrsta je snježna buha.


Buhe koje žive na ljudima

Od svih vrsta buha na zemlji, jedina koja živi na čovjeku je Pulex irritans, i ona se hrani ljudskom krvi. Može živjeti i na psu i mački također. Izgledom je nalik drugim vrstama buha, ali s manje čekinja na ustima. Buhe su tamnosmeđe ili crne, vrlo male, a tijelo im je oblikom poput suze.
Buhe grizu čovjeka uglavnom na području glave, no mogu i po rukama i nogama. Uglavnom se nalazi nekoliko buha u redu i mjesto ugriza bude natečeno i svrbi. Ako ste alergični na ugriz buhe, oko ugriza ćete imati i šire crvenilo.


Pseće buhe

Kao što je već napisano, buhe koje žive na psu, ne prelaze na čovjeka, osima ako se ne radi o vrsti Pulex irritans.
  • Buhe se sa psa treba eliminirati, jer uzrokuju svrbež i neugodu kod psa. Štenci i psi slabijeg zdravlja su podložni anemiji ako su izloženi buhama duži period u kojem se one hrane njihovom krvi.
  • Razgovarajte s veterinarom o proizvodima protiv buha. Postoje šamponi protiv buha koji pomažu i kod svrbeža, a sadrže insekticid koji eliminira buhe. U izboru postoje razni sprejevi i puderi koji sadržavaju insekticide.
  • Ako je pas alergičan na ugriz buhe, veterinar Vam može prepisati kortizonsku mast.
  • Buhe se lako odstranjuju sa životinja, ali problem stvara njihovo odlaganje jajašaca u okolinu u kojoj pas živi. Tako lagano dođe do ponovne infekcije.
  • Jajašca se eliminiraju s izbjeljivačem ili drugim proizvodima za čišćenje. Možete ih također pousisavati usisavačem, a vrećicu što prije bacite jer se buhe i u njoj razvijaju. Očistite vrt također.

Nema komentara:

Objavi komentar