utorak, 27. rujna 2011.

Karcinom mjehura kod pasa

Karcinom mjehura nije česta pojava u pasa. Točnije, čini 1% svih karcinoma dijagnosticiranih kod pasa, no to ga ne čini manje opasnim. Ipak o simptomima tog karcinoma vlasnici pasa bi trebali ponešto znati kako bi na vrijeme mogli pomoći svom ljubimcu.


Karcinom prijelaznih stanica

Nekoliko je tipova karcinoma mjehura, no čini se da je karcinom prijelaznih stanica najčešći. Kada govorimo o anatomiji, u psećem organizmu postoje dva uretera, a svaki polazi od jednog bubrega i završava u mjehuru iz kojeg se mokraća prazni. Ovaj tip karcinoma se karakteristično razvija na vratu mjehura gdje ureteri ulaze u njega i oni gube svoju funkciju. Za nastanak ovog tumora potrebno je neko vrijeme, ali simptomi se tek uočavaju kada je karcinom uznapredovao.


Uzroci karcinoma mjehura kod pasa

Još se ne može sa sigurnošću reći što je uzrok karcinomu prijelaznih stanica mjehura. No neki uzroci se mogu povezati s tim.
Još uvijek postoje rasprave o tome utječu li na taj karcinom kemikalije i pesticidi. Postoje studije koje su pokazale direktnu povezanost ovog tipa karcinoma s insekticidima u preparatima protiv buha. Razlog ovome je sljedeći: kemikalije iz insekticida protiv buha se apsorbiraju kroz kožu u krvotok, i prolaze kroz urinarni trakt kako bi se eliminirale mokraćom. Tako te kemikalije prolaze i kroz mjehur i imaju potencijal mijenjanja strukture stanica koje oblažu mjehur, te one mutiraju i stvara se karcinom.
Pretpostavlja se da postoji i gentska i spolna predispozicija za taj karcinom. Neke pasmine su podložnije karcinomu, isto kao i ženke naspram mužjaka. U te pasmine ubrajamo beaglove, šetlandske ovčare i škotske terijere.


Znakovi i simptomi karcinoma mjehura kod pasa

Zbog opasnosti i loše prognoze karcinoma mjehura, važno je na vrijeme uočiti bilo koji od slijedećih znakova koji mogu upućivati na karcinom mjehura:
  • povećano uriniranje smanjene količine mokraće
  • bolno uriniranje
  • krv u urinu
  • pretjerani umor i smanjena izdržljivost tijekom normalnih aktivnosti
  • kratkoća daha.

Planiranje liječenja karcinoma mjehura kod pasa

Preživljenje kod ovog tipa karcinoma je vrlo maleno. Razlog tome je to što se simptomi javljaju tek nakon što se u većini slučajeva karcinom proširio i metastazirao. Ako se karcinom otkrije dovoljno rano, postoje određeno liječenje koje može pomoći i ono uključuje:
  • kirurško odstranjenje tumora. (no nisu svi dijelovi mjehura operabilni, tako da ovaj tip liječenja ovisi o lokaciji karcinoma)
  • kemoterapija.

Nema komentara:

Objavi komentar