subota, 10. rujna 2011.

Adisonova bolest kod pasa

Adisonova bolest pasa je poznata kao hipoadrenokorticizam. To je bolest koja se javlja kada nadbubrežna žlijezda prestane proizvoditi ddovoljne količine hormona kortizola i aldosterona. Adisonova bolest obično nije smrtonosna, osim u slučajevima kada se dozvoli da bolest previše napreduje bez liječenja.


Funkcije nadbubrežne žlijezde

Nadburežna žlijezda je odgovorna za proizvodnju dva hormona: kortizola i aldosterona. Kortizol je kortikosteroid koji pomaže u borbi sa stresom, daje energiju i održava zdravu strukturu imunološkog sustava. Aldosteron je odgovoran za nadzor krvnog tlaka i održava ga na potrebnoj razini, te osigurava i normalan rad bubrega.



Uzroci Adisonove bolesti kod pasa

Najčešći uzrok Adisonove bolesti je autoimuni poremećaj u kojem tijelo počinje napadati svoje stanice i tkiva. Kada se imunološki sustav počne tako ponašati, može zaustaviti ili smanjiti proizvodnju hormona u nadbubrežnoj žlijezdi.
Nadalje, ozbiljna infekcija negdje u tijelu može djelovati na nadbubrežnu žlijezdu. Kada se pojavi neka infekcija kod psa i ostavi se neliječena, može se širiti po tijelu i uzrokovati promjene na mnoge organe i strukture u organizmu. Adisonova bolest može biti ponekad direktni rezultat takve ozbiljne infekcije.
U drugim slučajevima, nadbubrežna žlijezda može prestati raditi kada u organizmu nema dovoljno ACTH hormona kojeg proizvodi hipofiza. Ovaj hormon hipofize odgovoran je za ispravan i efikasan rad nadbubrežne žlijezde. Kada dođe do smanjenja ili potpunog pada koncentracije ACTH hormona nadbubrena žlijezda može u potpunosti prestati s radom.



Predispozicije

Iako se ne zna točan razlog, Adisonova bolest se češće javlja kod ženki nego kod mužjaka. Postoje rasprave o tome da li se ova bolest češće javlja kod nekih pasmina. No, to još nije dokazano i za sada pasmina ne predstavlja faktor rizika.



Simptomi Adisonove bolesti

U većini slučajeva, nadbubrežna žlijezda počinje gubiti funkciju postepeno i kroz neko vrijeme. To znači, da simptomi nisu odmah vidljivi. Čak i u slučajevima kada hipofiza prestane s proizvodnjom ACTH-a, nadbubrežna žlijezda može normalno funkcionirati još neko vrijeme. Neki simptomi na koje bi trebali obratiti pažnju su:
  • opći umor, duži periodi spavanja nego što je normalno
  • brzi i pretjeran gubitak na težini
  • pas se ne snalazi u stresnim situacijama (reagira neuobičajeno)

Dijagnoza

Ova bolest se dosta jednostavno dijagnosticira. Pretragom krvi može se ustanoviti količina ACTH hormona. Važno je zapamtiti kako su simptomi Adisonove bolesti samo generalno indikativni i mogu upućivati i na druge bolesti.


Liječenje Adisonove bolesti

Vrlo je jednostavno, i zato ova bolest uglavnom i nije smrtonosna. Najčešće se daje nadomjestak hormona kortizola i aldosterona jer ih žlijezda ne proizvodi uopće ili ne proizvodi dovoljne količine. I to je u većini slučajeva dovoljno.